NetherLight en NDIX creëren eerste open lichtpaden-marktplaats in Nederland

Grote toename beschikbare ICT-diensten voor hoger onderwijs en onderzoek en uitbreiding van de mogelijkheden voor samenwerking en innovatie

  • Bedrijfsnieuws van
  • NDIX
  • geplaatst op
  • 2 juli 2014 12:20 uur

SURFnet en NDIX zijn erin geslaagd hun open lichtpad-platformen NetherLight en NDIX te koppelen. Hierdoor is voor alle aangesloten partijen een nieuwe, snelle en betrouwbare infrastructuur ontstaan waarop grote hoeveelheden data direct van punt naar punt kunnen worden uitgewisseld. Dankzij de koppeling van NDIX op NetherLight kunnen de op NetherLight aangesloten partijen direct profiteren van ICT-diensten van een groot aantal aanbieders die al zijn aangesloten op NDIX. Met deze koppeling wordt samenwerking en innovatie door partijen op beide platformen maximaal gestimuleerd.

Een lichtpad is een directe dataverbinding met gegarandeerde bandbreedte tussen twee punten in een netwerk of door meerdere netwerken heen, gescheiden van het internet. Dit maakt lichtpaden een veel beter alternatief voor het Internet als het gaat om het verzenden van grote hoeveelheden en/of gevoelige data. Dit omdat lichtpaden onder andere een gegarandeerde bandbreedte hebben en de data niet over het openbare Internet verstuurd wordt.

Marktplaats voor ICT-diensten

NetherLight is een open lichtpaden exchange, waarop elke organisatie mag aansluiten en onbeperkt mag koppelen met andere aangesloten partijen. Omdat het SURFnet-netwerk verbonden is met NetherLight, vallen hieronder ook de hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen die ook door SURFnet worden bediend. NDIX is een open en onafhankelijk platform voor bedrijven en instellingen in alle sectoren waarop al meer dan tachtig aanbieders van ICT-diensten zijn aangesloten. Deze partijen leveren allerlei ICT-diensten waaronder SaaS-diensten, online storage, telefonie, teleconferencing en beveiliging maar ook televisie, betaaloplossingen en specifieke diensten voor het onderwijs als digitale leeromgevingen.

Dennis Snijder, partnermanager bij NDIX, is enthousiast over de samenwerking: “Als open netwerk waartoe iedereen tegen dezelfde condities toegang heeft, zien wij unieke samenwerkingsmogelijkheden ontstaan voor de op NDIX aangesloten partijen. Door de koppeling van NDIX op de lichtpaden-exchange NetherLight worden alle aangesloten partijen bij elkaar gebracht en ontstaat een grote marktplaats voor ICT-diensten en een unieke infrastructuur voor samenwerking.”

Snel, schaalbaar en kosteneffectief voor hoger onderwijs en onderzoek
De hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen die zijn aangesloten bij SURFnet kunnen al enige tijd gebruikmaken van enkele cloud-diensten. Dankzij de samenwerking met NDIX neemt het aantal diensten dat zij snel en veilig over een lichtpad kunnen afnemen enorm toe. Alle op NDIX aangesloten aanbieders zijn voor hen eenvoudig bereikbaar waardoor zij direct gebruik kunnen maken van snelle, schaalbare en kosteneffectieve ICT-diensten. Samenwerking tussen universiteiten, hogescholen, academische ziekenhuizen, algemene ziekenhuizen, onderwijsinstellingen, overheden en beveiligingsdiensten wordt maximaal gestimuleerd. De vrijwel onbeperkte mogelijkheden van de nu gerealiseerde gemeenschappelijke infrastructuur vormen een uitstekende basis voor innovatie.

Eerste stap in innovatie

“SURFnet heeft mede aan de basis gestaan van de AMS-IX dat nu één van de grootste internetknooppunten ter wereld is. Lichtpaden bieden onze doelgroep mogelijkheden van de toekomst, vandaar dat we NetherLight neerzetten als een belangrijk knooppunt voor lichtpaden”, aldus Gerben van Malenstein, teamleider NetherLight bij SURFnet.

NetherLight is een innovatieve lichtpaden exchange. Het maakt gebruik van de nieuwste technologie en loopt daarin voorop in de wereld. Zo maakte NetherLight als eerste ter wereld on-demand lichtpaden mogelijk en is via NetherLight ’s werelds eerste intercontinentale 100 Gbps-verbinding tot stand gebracht.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.