Rackspace neemt gloednieuw, groen datacenter in gebruik

Op maat gemaakte faciliteit voldoet aan sterke groei in vraag naar managed cloud-diensten in Europa

  • Bedrijfsnieuws van
  • Rackspace
  • geplaatst op
  • 24 april 2015 09:55 uur

Rackspace opent vandaag samen met datacenter-bouwer Digital Realty Trust zijn nieuwe Europese datacenter. Het datacenter is meer dan 12.000 M2 groot en is gevestigd in Crawley, het Verenigd Koninkrijk. Rackspace heeft het nieuwe datacenter laten bouwen om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar managed cloud-diensten van klanten in Europa. De moderne faciliteit biedt klanten zeer hoge snelheden, continue beschikbaarheid en is energie-efficiënt.

Het nieuwe datacenter is een van de ‘groenste’ datacenters van het Verenigd Koninkrijk. Het heeft een uitstekende Power Usage Effectiveness (PUE) van 1.15(1), waarbij het gemiddelde ligt op 1.7(2) en heeft tevens het BREEAM-certificaat ‘Excellent’ ontvangen. Het is het eerste datacenter in het Verenigd Koninkrijk dat op deze schaal gebruikmaakt van ‘indirect outside air’-koelingstechnologie zonder mechanische koeling. Dit betekent dat de ‘overhead-energie’ die nodig is om het datacenter draaiend te houden met 80 procent is afgenomen(3). Het gebruik van deze nieuwe technologieën geeft aan dat zowel Rackspace als Digital Reality serieus werk maken van de laatste ASHRAE-richtlijnen(4). Deze richtlijnen bieden duidelijke energie- en duurzaamheidsdoelen waarbij krachtige serverprestaties toch mogelijk blijven.

Twee voetbalvelden, 50.000 servers
De oppervlakte van het nieuwe datacenter beslaat ongeveer twee voetbalvelden en biedt ruimte aan 50.000 fysieke servers die op een terrein van meer dan 6 hectare staan. De bouw heeft 15 maanden geduurd en daar zijn ongeveer 500.000 manuren ingestoken. Het datacenter biedt 6MW aan capaciteit, verdeeld over twee data suites wat zal groeien naar een capaciteit van 12MW, verdeeld over vier data suites. Er zijn mogelijkheden om later verder te groeien naar 30MW.

Het datacenter in Crawley is ontworpen met de standaarden van het Open Compute Project in het achterhoofd. Door gebruik te maken van Open Compute Project-ontwerpen is Rackspace in staat uitstekende schaalbaarheid en energieverbruik te realiseren met de hardware die het gebruikt. Hierdoor verbruikt het datacenter veel minder wattage en produceert het minder afval dan traditioneel ontworpen datacenters.

Bert Stam, Regional Director CEMA van Rackspace: “Dit datacenter is het schoolvoorbeeld van infrastructuur-engineering van de 21e eeuw. Dankzij de samenwerking met onder meer Digital Realty Trust zijn we in staat geweest om een van de meest milieuvriendelijke en betrouwbare datacenters in Europa te ontwerpen en bouwen. Onze klanten vertrouwen op ons voor hun bedrijfskritische managed IT-diensten en dit nieuwe datacenter komt tegemoet aan ons commitment om diensten van wereldklasse aan onze klanten te leveren.”

Beveiliging
De beveiliging in en rond het datacenter is geregeld op diverse niveaus die beginnen met een aantal strenge beveiligingsmaatregelen voor fysieke toegang tot de site. Personeel maakt daarbij gebruik van badge readers en er zijn tevens biometrische scanners die de vingerafdruk van individuen lezen voordat ze al dan niet toegang krijgen tot streng beveiligde afdelingen.

Klanten uit de gehele wereld kunnen worden bediend vanuit het datacenter in Crawley, maar Rackspace verwacht dat het merendeel van de klanten Europese organisaties zal betreffen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.