Toename mobiele beveiligingsrisico’s door nieuwe generatie werknemers

Helft van de Nederlanders deelt smartphone, tablet of laptop met anderen

  • Bedrijfsnieuws van
  • Aruba Networks
  • geplaatst op
  • 14 april 2015 14:20 uur

Aruba Networks roept bedrijven wereldwijd op om in actie te komen, nu uit een nieuw rapport over mobiele beveiligingsrisico’s blijkt dat bedrijven slecht zijn voorbereid op de ‘hoog-risico, hoge groei’ mentaliteit van #GenMobile werknemers. Dit leidt tot alarmerende verschillen in beveiligingspraktijken in de corporate wereld. De blootgelegde kloof tussen leeftijd, geslacht, inkomensniveau, industrie en geografische locatie heeft rechtstreeks effect op de veiligheid van bedrijfsgegevens.

Het ‘Securing #GenMobile: Is Your Business Running the Risk’ onderzoek naar veiligheidsdreigingen, waarbij wereldwijd meer dan 11.500 werknemers uit 23 landen werden ondervraagd, toont aan dat de instelling van werknemers verschuift naar een steeds meer delende, beveiligings-agnostische werkplek. Het onderzoek toont aan dat sterk gereguleerde en technologisch onderlegde sectoren, mannen met hogere salarissen en opkomende markten het grootste risico vormen voor de enterprise gegevensbeveiliging.

Drie trends
Aruba is van mening dat drie belangrijke trends benadrukken hoe #GenMobile de weg vrijmaakt voor risicovol gedrag binnen het personeelsbestand – wat zowel goed als slecht is voor het bedrijf.

• Delen wordt de norm: In Nederland deelt vijf op de tien (wereldwijd zes op de tien) hun werk en persoonlijke apparaten regelmatig met anderen. Ruim een op de acht van de werknemers (wereldwijd een vijfde) heeft geen wachtwoorden zijn of haar smartphone, tablet en laptop.
• Beveiliging heeft niet de prioriteit: Bij de aankoop van een apparaat voor zakelijk gebruik staat beveiliging op de vijfde plaats, na onder andere prijs, besturingssysteem en merk.
Acht op de tien (wereldwijd bijna negen op de tien) neemt aan dat hun IT-afdelingen hen beschermd houden; bijna één op de vijf (wereldwijd 31%) heeft echter data verloren als gevolg van het misbruik van een mobiel apparaat.
• Zelf-empowerment werkt: Zes op de tien werknemers (wereldwijd 56%) zegt op dit moment bereid te zijn hun baas niet te gehoorzamen als het er om gaat iets gedaan te krijgen. Ruim driekwart (wereldwijd 77%) is bereid om zelf IT-werkzaamheden uit te voeren in plaats van het inschakelen van IT-professionals. Drie op de tien (wereldwijd 51%) geeft aan dat mobiele technologieën hen in staat stellen productiever en meer betrokken te zijn.

“#GenMobile werknemers zijn flexibel, transparant, werken samen en zijn bereid om actie ondernemen om de productiviteit en zakelijke groei te helpen bevorderen. Dat gezegd hebbende, zijn deze werknemers ook veel meer bereid om bedrijfsgegevens te delen en zijn ze zich notoir onbewust van beveiligingskwesties”, zegt Ben Gibson, CMO van Aruba Networks.

Met de komst van deze high-risk cultuur naar ondernemingen geeft het rapport wat betreft de omgang met mobiele apparaten en data echter een alarmerend niveauverschil aan tussen individuen, bedrijfstakken en landen:

Hoe herken je de riskante medewerkers?
• Mannen lopen meer kans op datadiefstal: Mannen lopen meer kans dan vrouwen om persoonlijke of klantgegevens te verliezen als gevolg van misbruik van een smartphone.
• Jongere werknemers richten ravage aan wat betreft bedrijfsbeveiliging: Bij respondenten van 45 en ouder is de kans op identiteitsdiefstal of verlies van persoonlijke/klantgegevens minder groot als bij jongere werknemers. De leeftijdsgroep met de hoogste waarschijnlijkheid van gegevens- en identiteitsdiefstal bestaat uit werknemers tussen 25 en 34 jaar.
• Direct verband tussen hogere salarissen en hoger veiligheidsrisico: Wereldwijd is het zo dat bij medewerkers die meer dan € 55.000 verdienen, het tweemaal zo waarschijnlijk is dan bij werknemers die minder dan € 17.500 verdienen dat zij wel eens financiële bedrijfsgegevens zijn kwijtgeraakt. In Nederland verschilt dit weinig van elkaar. Ironisch genoeg geldt dat, indien hen geld wordt aangeboden, degenen die tussen de € 27.500 en € 70.000 verdienen tweemaal zo vaak het wachtwoord van hun smartphone, laptop of tablet afgeven dan bij respondenten die minder dan € 27.500 verdienen.

Doe de test: bepaal uw risico

Met behulp van deze wereldwijde gegevens heeft Aruba een online Security Mobile Risk Index tool ontwikkeld waarmee organisaties het risiconiveau van hun mobiele beveiliging kunnen afzetten tegen dat van organisaties in hun land en bedrijfstak.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden via: http://www.arubanetworks.com/mobileriskindex/

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.