Unisys voorspelt nieuwe soorten cyberdreigingen in 2016 die om nieuwe maatregelen vragen

Losgeslagen intelligence officers, geautomatiseerde aanvallen, en de opkomst van quantum computing vragen om nieuwe benaderingswijzen, zoals microsegmentering en kwantumencryptie

  • Bedrijfsnieuws van
  • Unisys
  • geplaatst op
  • 18 december 2015 13:13 uur

Na een jaar van schadelijke beveiligingsincidenten bij allerlei organisaties – van de U.S. Office of Personnel Management tot de Ashley Madison-website – voorspellen beveiligingsexperts van Unisys dat wereldwijd toonaangevende beveiligingsprofessionals een nieuwe mindset zullen gaan adopteren. Daarbij zullen ze geavanceerde benaderingen als microsegmentering gaan omarmen, om de toenemend vooruitstrevende aanvallen door cybercriminelen te kunnen bestrijden.

“Leiders uit de particuliere en publieke sector snappen dat ze hun benadering van beveiliging moeten veranderen, nu hun organisaties groter zijn dan de muren van het gebouw en bedreigingen niet langer conceptueel maar realiteit zijn”, zegt Tom Patterson, vice president of global security bij Unisys. “In 2016 zullen zij dan ook de benodigde actie ondernemen om hun organisaties te beschermen in deze nieuwe realiteit.”

Verder voorspelt Patterson de opkomst van een nieuwe benadering van beveiliging die draait om microsegmentering, wat ervoor zorgt dat bedrijven eenvoudig en voordelig hun fysieke netwerken opdelen in honderdduizenden logische micronetwerken, of microsegmenten. Deze benadering houdt er rekening mee dat kwaadwillenden uiteindelijk toch wel een organisatie zullen binnendringen, maar beperkt op deze manier de schade die ze kunnen aanbrengen. En dat maakt uiteindelijk het verschil tussen een routine cyberincident en een bedrijfsramp.

Patterson voorspelt verdere ontwikkelingen in 2016, waaronder beveiligingsbedreigingen van losgeslagen intelligence officers, cyberaanvallen met fysieke schade tot gevolg, en de opkomst van quantum computing als bedreiging voor beveiliging op basis van encryptie.

Voorspelling: Losgeslagen intelligence officers zullen overheidsspionagemiddelen inzetten voor hun eigen doeleinden
Hoewel veel overheidsspionage wordt toegeschreven aan regeringen wereldwijd, wordt deze eigenlijk uitgevoerd door overheidsmedewerkers, gemotiveerd door hun eigen ideologische ideeën en zonder autorisatie.

In 2016 voorspelt Unisys dat losgeslagen intelligence officers een losse bedreigingscategorie zullen vormen. Bedrijven en overheidsorganisaties zullen deze anders moeten monitoren en controleren dan ze bij officiële overheidsaanvallen zouden doen.

Voorspelling: Cyberattacks zorgen voor fysieke schade – met mogelijk dodelijke afloop

Tot nu toe was het ergste dat met een computer kon gebeuren in het geval van een cyberaanval een blue screen of death. Nu kunnen aanvallers apparaten echter overnemen, wat betekent dat ze je auto kunnen laten verongelukken, iemands hart kunnen stoppen, steden kunnen afsluiten van elektriciteit, of publieke infrastructuur kunnen ontregelen. Omdat veel van deze apparaten gebouwd zijn op verouderde open systemen, is adoptie van moderne beveiligingsmaatregelen kritiek voor onze levens en ons levensonderhoud.

Unisys voorspelt dat organisaties de tastbare gevolgen zullen gaan zien in 2016, omdat digitale en fysieke werelden zullen samensmelten.

Voorspelling: Verwacht een enorme versnelling in de wapenwedloop rondom kwantumencryptie

Hedendaagse cybercriminelen die versleutelde berichten proberen te ontcijferen, worden beperkt door het onvermogen van moderne computers om een lange encryptiesleutel te berekenen. Maar met de naderende komst van kwantumcomputers, die encryptie binnen enkele seconden kunnen ontcijferen, zullen organisaties meer geavanceerde versleuteling nodig hebben om criminelen dwars te zitten.

Unisys voorspelt een significante toename in 2016 van investeringen in de ontwikkeling van kwantumencryptie als een manier om de komst van kwantumcomputers tegen te werken.

“Hoewel er veel bedreigingen op de loer liggen in 2016, hebben beveiligingsprofessionals een arsenaal aan nieuwe tegenmaatregelen, zoals microsegmentering”, aldus Patterson. “Dit wordt het jaar waarin we het speelveld gaan veranderen en de goeden weer de overhand zullen krijgen.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.