Datacenters moeten zichzelf opnieuw uitvinden om efficiënt te werken met technische innovaties


Virtualisatie, high density computing en de opmars van cloud. Het zijn voorbeelden van technologiegolven die datacenters in de recente jaren overspoelden en leidden tot constante verbeteringen. De volgende golf van innovatie wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het Internet of Things, het connected-tijdperk, sotware defined networking en kunstmatige intelligentie. Zijn de huidige datacenters in staat om mee te varen op de ontwikkelingen?

De continue veranderingen in technologie op gebied van connectiviteit, cloud en het datacenter zelf hebben één constante waarde: ze leiden tot een grotere behoefte aan datacenterruimte. En als we kijken naar de horizon, zien we dat deze groeiende honger niet snel te stoppen is.

Hindernissen overwinnen met inzicht

Dat is een groot verschil met hoe men voorheen keek naar datacenters. Wat ik tot nu toe veel heb gezien, is dat bedrijven vooral zochten naar op maat gemaakte datacenters om aan specifieke behoeftes te kunnen voldoen. Dit model kwam voort uit de optelsom van omstandigheden uit de markt en technologische mogelijkheden. Nu de datacenters en cloudleveranciers echter hun plek in de markt hebben veroverd en ze hun dienstverlening steeds verder uitbreiden, neemt de behoefte aan op maat gemaakte datacenters af. Dat model wordt steeds meer losgelaten en er wordt veel meer gezocht naar aanpasbaarheid en verbetering, waardoor datacenters beter en efficiënter zijn geworden.

De nadruk komt dus minder te liggen aan op maat gemaakte datacenters, locatie en connectiviteit hebben op hun beurt een hogere prioriteit gekregen. De nabijheid van (of het gebrek aan) knooppunten en hubs heeft namelijk een directe invloed op een aantal factoren, waaronder prestaties. Er wordt dus veel moeite gestoken om datacenters op strategische locaties op te richten, om dienstverlening te verbeteren en groei mogelijk te maken.

Een scala aan factoren overwegen

Dat klinkt eenvoudig, maar wordt al snel complex als je kijkt naar het aantal variabelen dat is betrokken bij de bouw van infrastructuren en campusomgevingen. Denk bijvoorbeeld aan overheidsplannen, bevolkingsprognoses, totale kosten, geopolitieke en geo-economische stabiliteit, de aanwezigheid van onderzeese kabels, toekomstige groeipatronen en een scala aan andere factoren die overwogen moet worden.

Om al deze factoren te kunnen combineren, is visie nodig. Het rekening houden met de veelzijdigheid aan variabelen is immers enorm gecompliceerd en vooraf moet goed worden nagedacht over mogelijke consequenties. Visie is daarbij het sleutelwoord. Het concept van een datacenter is relatief eenvoudig, maar om een visie te creëren en over te brengen aan het team is een flinke stap voorwaarts. Pas als je een visie hebt omdat je goed bent geïnformeerd en voorbereid, kun je handelen naar veranderende trends.

De trends voor de aankomende jaren ontwaren

Op een hoger niveau zien we een aantal trends. De sector is voorbestemd om verder te groeien, waarbij cloudleveranciers zich steeds meer consolideren. De evolutie van hybride cloudimplementaties versnelt met een scala aan nieuwe dienstverleners en hybride infrastructuren.

Als we meer inzoomen op dienstenniveau is het interessant om te zien hoe diverse cloudmodellen met elkaar zullen interacteren. Een ding is zeker: er komt geen ‘one size fits all’-oplossing. In plaats daarvan wordt het mogelijk om binnen een datacenter met verschillende infrastructuren van verschillende leveranciers te werken om tot de best mogelijke oplossing te komen. Voor de klant lijkt dit een naadloos te kunnen, maar de achterliggende techniek voor deze gebruikservaring is hoogstaand.

Deze ontwikkelingen leiden tot een verdere differentiatie in de markt, omdat leveranciers zich willen onderscheiden met hun interoperabiliteit. Dat is ook de reden waarom ‘vendor lock-in’ verdwijnt op dit gebied. Dit is tot ontzetting van sommige leveranciers, maar de eindgebruiker zal hier zeker de vruchten van plukken.

Hoewel de achterliggende techniek dus steeds geavanceerder en complexer wordt, is het datacenter van de toekomst veel beter in staat om gespecificeerde diensten te leveren, op een gebruiksvriendelijke manier. Datacenters kunnen zich maar beter voorbereiden op deze golven van innovatie, voordat ze verdrinken in de mogelijkheden.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van Byte


Geschreven door Damien Spillane (Digital REALTY)

Dit ingezonden artikel is geschreven door Damien Spillane van Digital REALTY.

Lees ook de onderstaande artikelen van Digital REALTY

Stuur ook uw blog, achtergrond artikel of andere bijdrage in!

Indien u zelf een interessante bijdrage, zoals een blog, how-to of achtergrond heeft, dan plaatsen wij die graag en dat kost u niks. Neem contact op met de ISPam.nl redactie via redactie@ispam.nl of kijk op deze pagina voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan ISPam.nl.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 27 januari 2017
apkdld: Enjoy most recent number one popular android apps game on your phone and tablet, also be aware that ...

Heartbleed – of de noodzaak om als provider altijd te patchen
showbox alternative: Is showbox not working? Don’t be anxious we have included a list of best Showbox alternative for y...

Naar de cloud of naar de haaien?
http://www.coins4games.us/: När jag för en gångs skull sitter uppe och läser precis när ämnet kommer... så ...