Hoe werkt e-mail beveiliging deel 4: SPF, DKIM en DMARC


E-mail is nog steeds één van de belangrijkste communicatiemiddelen ter wereld. Maar omdat het een communicatiemiddel is dat niet zonder het internet kan, is veiligheid van groot belang: onbeveiligd e-mail verkeer kan betekenen dat het afgeluisterd of misbruikt kan worden. In deze serie gaan we dieper in op problemen die kunnen voorkomen bij het niet, of verkeerd, beveiligen van e-mail verkeer. 

Deel 4: SPF, DKIM en DMARC

In dit laatste hoofdstuk van onze serie over e-mail beveiliging willen we e-mail beveiliging in de praktijk gaan toepassen. Hiervoor kijken we naar de drie toepassingen die we al eerder besproken in het artikel over spoofing: SPF, DKIM en DMARC.

SPF: in de nameserver

Het aanmaken van een SPF record gebeurt in de nameserverconfiguratie van het domein, door een TXT-record aan te maken direct onder de domeinnaam met de inhoud:

domeinnaam.nl TXT “v=spf1 a:mail.domeinnaam.nl -all

Dit record geeft aan dat de host mail.domeinnaam.nl e-mail mag versturen namens @domeinnaam.nl. Het heeft echter geen invloed op de host mail.domeinnaam.nl, waardoor het kan gebeuren dat iemand@mail.domeinnaam.nl gewoon e-mail mag versturen vanaf een willekeurige host. Om dit te blokkeren moet de volgende regel toegevoegd worden aan het TXT-record:

mail.domeinnaam.nl TXT “v=spf a -all

De volgende stap is het beveiligen van de webserver waarop www.domeinnaam.nl gehost wordt, bijvoorbeeld hosting001.domeinnaam.nl. Webservers zijn vaak het doelwit van script-kiddies of hackers; ze proberen informatie los te peuteren, zich een weg naar binnen te banen of spam te versturen. Om te blokkeren dat iemand namens www.domeinnaam.nl spam verstuurt, is het aan te raden om de volgende regel toe te voegen:

www.domeinnaam.com TXT “v=spf1 -all

Gevolgd door deze regel, om er voor te zorgen dat webformulieren wel gewoon blijven werken:

hosting001.domeinnaam.nl TXT “v=spf1 a -all

SPF records kunnen op nog honderden andere manieren worden opgezet en uitgebreid. Een veelgebruikt record is de volgende regel:

domeinnaam.nl TXT “v=spf1 a mx  ~all

Deze geeft aan dat alles met een A-record met domeinnaam.nl mag versturen, en dat alle genoemde MX-records ook mogen versturen als domeinnaam.nl. Het grote verschil met de bovenstaande voorbeelden is de toevoeging van ‘~all’, in plaats van ‘-all’, wat inhoudt dat al het andere geblokkeerd moet worden. Het gebruik van ‘~all’ geeft aan dat er vraagtekens geplaatst mogen worden bij alle andere mail die verstuurd wordt vanuit domeinnaam.nl waarvan de host niet in het SPF record staat. Op dat moment mag het spamfilter van de ontvanger bepalen of het de mail wel of niet doorlaat.

Het gevaar van PTR records

Vanwege de veiligheidslekken die het kan creëren is het verstandig om nooit de optie ‘ptr’ te gebruiken in een SPF record, zoals in dit voorbeeld:

domeinnaam.nl TXT “v=spf1 a mx ptr  -all

PTR records vallen vaak onder het beheer van de eigenaar van het IP adres en niet onder het beheer van de eigenaar van de domeinnaam. Bij de meeste leveranciers van VPS’en is er de mogelijkheid om een PTR record op te geven voor de VPS. Een kwaadwillende kan zo op een willekeurige VPS een record aanmaken op mail.domeinnaam.nl, waarna de VPS leverancier hiervoor een PTR record aanmaakt, zonder dat de daadwerkelijke eigenaar van mail.domeinnaam.nl hier weet van heeft. Vervolgens kan de hacker mail versturen vanaf mail.domeinnaam.nl, die volgens de SPF-techniek ‘legitiem’ is.

SPF heeft zo zijn nut, maar door de bugs en ontwerpfouten die het bevat is het helaas niet waterdicht. Wilt u meer leren over de toepassing van SPF, kijk dan op http://www.openspf.org. Om uw SPF record te testen kunt u terecht op http://mxtoolbox.com/spf.aspx.

 DKIM: voeg een handtekening toe aan je e-mail

DKIM is een techniek die een wisselwerking heeft tussen de mailservers en de DNS. DKIM is zelf geen anti-spam techniek, maar een techniek die de echtheid van een e-mail kan bewaken.

DKIM

Om te beginnen is er een aanpassing nodig op de mailserver of de e-mail gateway om DKIM te kunnen toepassen, en moet de mailserver of de gateway de techniek ondersteunen. E-mail gateways of spamfilters met uitgaande e-mail optie (zoals SpamExperts) ondersteunen dit vaak al.

Na het instellen van de DKIM techniek moeten er keys gegenereerd worden. Er wordt een private key geplaatst op de mailserver, en er wordt een public key opgenomen in de DNS met de juiste opties. Dit worden vaak lange keys. DKIM werkt met een zogenaamde ‘selector’, die met het verzenden meegenomen wordt in de header van de e-mail. Deze selector moet hetzelfde zijn als is aangegeven in de DNS. Het volgende voorbeeld geeft aan hoe dit opgenomen wordt in de DNS:

selector._domainkey.domeinnaam.nl TXT “v=DKIM1; p=uw-gegenereerde-public-key
Als deze instellingen goed staan, kan persoon1@domeinnaam.nl een e-mail versturen naarpersoon2@anderedomeinnaam.nl. De mailserver van persoon 1 zal met de private key een hash genereren van de hele e-mail en die meegeven in de header, samen met de juiste selector. De ontvangende mailserver ziet deze informatie in de header, kijkt in de DNS met de juiste selector welke public key daar bij hoort, en controleert het bericht op echtheid.

De informatie zoals deze meegegeven wordt in de header ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Authentication-Results: mail.domeinnaam.nl;
DKIM-Signature: v=1; a=rsa-sha256; q=dns/txt; c=relaxed/relaxed; d=domeinnaam.nl; s=selector;
h=MIME-Version:Content-Type:Message-ID:Date:Subject:To:From;
bh= hier-een-hash-voor-body;
b=hier-de-hash-data;

Wilt u meer leren over DKIM, kijkt u dan op http://dkim.org. Om uw DKIM instellingen te testen kunt u terecht op http://mxtoolbox.com/DKIM.aspx.

 

DMARC: SPF en DKIM komen samen

DMARC staat voor Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance en is een combinatie van een goed geconfigureerde SPF record en een goed ingestelde DKIM configuratie. DMARC controleert of het ‘header from’-veld in de e-mail overeen komt met het veld ‘envelope from’ zoals dat door SPF gecontroleerd wordt, en kijkt of het ‘header from’- veld overeen komt met het deel ‘d=domeinnaam.nl’ uit de DKIM-handtekening. De e-mail wordt afgeleverd bij de ontvanger als hij door deze controles heen komt.

Maar het doet nog een stukje extra: bij een goede implementatie van DMARC bij de provider kan aangegeven worden of er rapportage gedaan moet worden. Dit wordt in het TXT record in de DNS opgeslagen. Er zijn twee soorten rapporten:

  • Aggregated Data Reporting (RUA)
  • Forensic Data Reporting (RUF)

Om deze te ontvangen moet het volgende DNS record aangemaakt worden:

_dmarc.domeinnaam.nl TXT “v=DMARC1; p=quarantine; rua=dmarc@domeinnaam.nl; ruf=dmarc@domeinnaam.nl; sp=quarantine

In dit voorbeeld staat onder andere de optie p=quarantine; die aangeeft welke policy gebruikt moet worden voor de afhandeling van e-mails gestuurd naar domeinnaam.nl die niet door de controle komen: none, quarantine, of reject. De optie sp=quarantine; doet ditzelfde voor de subdomeinen van domeinnaam.nl, zoals mail.domeinnaam.nl. Hiermee geven we in dit geval aan dat de e-mails die niet door de check komen, in quarantaine gezet moeten worden.

DMARC

Wilt u meer leren over DMARC, kijkt u dan op https://dmarc.org. Om uw DMARC instellingen te testen kunt u terecht op http://mxtoolbox.com/dmarc.aspx.

Conclusie

SPF, DKIM en DMARC zijn slimme en handige toepassingen die het beveiligen van uw e-mail verkeer eenvoudiger en overzichtelijk maken. Maar zoals altijd geldt dat er aandacht besteed moet worden bij de instellingen, om fouten te voorkomen. Met de juiste instellingen kunnen ze u echter een hoop kopzorgen schelen en uw mail, mailserver en computer een stuk veiliger maken tegen hackers, spoofers, meeluisteraars en inbrekers.

Lees ook de eerdere artikelen in de serie Hoe werkt e-mailbeveiliging:

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Dit artikel wordt u aangeboden door Networking4all

Networking4all is een deskundige en service gerichte leverancier van SSL certificaten, veiligheidsscans en overige internet security producten. Networking4all bedient a-merken die actief zijn in branches zoals de detailhandel, zakelijke dienstverlening, ICT, industrie, gezondheidszorg, onderwijs en overheid.

Al sinds 2000 wordt Networking4all door haar klanten gewaardeerd voor de persoonlijke service, vakkennis en snelle levering. Networking4all is tevens preferred partner van de meest vertrouwde SSL merken, zoals Symantec, Thawte, GeoTrust, Certum en GlobalSign.

Bekijk direct ons aanbod, bescherm uw website of word reseller.

Geschreven door Sebastian Broekhoven (Networking4all)

Dit ingezonden artikel is geschreven door Sebastian Broekhoven, Product Specialist Hosting Services bij Networking4all.

Lees ook de onderstaande artikelen van Networking4all

Stuur ook uw blog, achtergrond artikel of andere bijdrage in!

Indien u zelf een interessante bijdrage, zoals een blog, how-to of achtergrond heeft, dan plaatsen wij die graag en dat kost u niks. Neem contact op met de ISPam.nl redactie via redactie@ispam.nl of kijk op deze pagina voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan ISPam.nl.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Vier hosters aan het woord: eigen hardware of uitbesteden?
Lanceanons: nice website http://longblackcock.com/bibcam-boy-bbc.html

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 27 januari 2017
apkdld: Enjoy most recent number one popular android apps game on your phone and tablet, also be aware that ...

Heartbleed – of de noodzaak om als provider altijd te patchen
showbox alternative: Is showbox not working? Don’t be anxious we have included a list of best Showbox alternative for y...