Wat is de hostingsector en wie vertegenwoordigt die?


Gisteren schreef ISPam.nl over een wel heel bijzonder aspect van de hostingsector. Uit onderzoek door ISPam.nl kwam namelijk naar voren dat meer de de helft van de bedrijven die hostingdiensten aanbieden niet als zodanig bij de KvK zijn geregistreerd.

Voor mij is dat ergens geen nieuws, de sector is vanaf dag 1 moeilijk te voorzien geweest van een label. Is hosting een telecomdienst, is het IT of is het weer iets anders? Die vraag lijkt misschien onbelangrijk, maar is het absoluut niet. Door het ontbreken van zicht op de hostingsector weten we niet hoeveel bedrijven er zijn, hoe groot ze zijn en wat de bijdrage is aan de economie als geheel. Ik zag dat eind vorig jaar ook duidelijk terugkomen in een productie van onder andere DHPA en Deloitte. Daar werd weliswaar gewezen op de noodzaak te komen tot betere labeling voor de sector (een eigen SBI code), maar op de rest van het betoog was het makkelijk prijsschieten.

Wat namelijk een direct afgeleidde is van de feitelijke onbekendheid van samenstelling en omvang van de sector is dat er ook eens beter dient te worden gekeken naar de vertegenwoordiging van de sector. Op dit moment wordt door een aantal grote partijen met “Den Haag” gesproken en de indruk wordt gewekt dat dit een goede afspiegeling is van de markt. Waarom is groot gelijk aan representatief? Omdat daar de meeste omzet wordt gedraaid? Zou het niet zo kunnen zijn dat een aanzienlijke deel van de IT-online omzet wordt gecreëerd door eenpitters?

De vraag stellen is de vraag beantwoorden: hostingbedrijven en zelfs datacenters zijn in toenemende mate bedrijven met weinig werknemers die massaal leunen op externe partners en leveranciers. Dat ecosysteem ontkennen zorgt ervoor dat overheid en ook andere partijen, zelfs met betere SBI codes de “sector” – en dat woord is dus feitelijk onjuist – niet kunnen en zullen begrijpen.

Als je dat ecosysteem wel begrijpt, dan zie je dat het vasthouden aan een verouderd beeld van bedrijfsvoering ertoe leidt dat slechts een deel van de sector gekend is en vertegenwoordigd wordt. Het corrigeren van die fout is bewezen lastig, niet in de laatste plaats omdat het de belangen van sommigen schaadt. Wat dat betreft is er sinds de opkomst en neergang van NLIP best weinig veranderd.a

Stuur ook uw blog, achtergrond artikel of andere bijdrage in!

Indien u zelf een interessante bijdrage, zoals een blog, how-to of achtergrond heeft, dan plaatsen wij die graag en dat kost u niks. Neem contact op met de ISPam.nl redactie via [email protected] of kijk op deze pagina voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan ISPam.nl.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.