Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

“0.09 procent van het dataverkeer voor rekening van usenet”

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 30 november 2007 07:57 uur

P2P NetwerkP2P domineert het internet, gemiddeld wordt 75 procent van het internet dataverkeer gebruikt voor P2P toepassingen. In de nachtelijke uren loopt dit percentage zelfs op tot 95 procent, zo stelt een onderzoek van Ipoque. Ook Direct Download Links (DDL), waarbij internetters met één klik bestanden kunnen downloaden van websites als Rapidshare.com, nemen 5,7 procent van het dataverkeer voor hun rekening.

Interessant is dat volgens het zelfde onderzoek usenet maar verantwoordelijk zouden is voor 0.09 procent van het dataverkeer. Dit doet bij mij vraagtekens rijzen over de representativiteit van dit onderzoek. Usenet aanbieders zijn grootverbuikers van internet exchanges zijn en enkele maanden geleden veroorzaakte de downtime van een usenet aanbieder voor een flinke dip in het AMS-IX dataverkeer. Een aandeel van nog geen tiende procent in het totale dataverkeer is daarom compleet ongeloofwaardig.

Wanneer P2P een zodanig groot beslag leggen op de netwerkcapaciteit dan kan het weleens interessant worden om P2P te gaan blokkeren of reguleren. U had het vast nooit geraden, maar Ipoque heeft nou net een product in de aanbieding, die dat mogelijk maakt! In het lijstje met protcollen (VoIP, P2P, IM, media streaming, Web, e-mail protocol support) dat het product van Ipoque ondersteunt, ontbreekt usenet (NNTP). Dat is nog eens toevallig!

Het percentage dataverkeer per protocol:

Internet dataverkeer protocollen

Pascal, 30 november 2007 8:54 am

Het verkeer van het news platform van een ISP in Nederland was een paar jaar geleden zo'n 25% van het verkeer dat naar de ADSL gateways ging. En dat was nog exclusief wat gedownload weer via de commerciele news partijen.

Then again, news is denk ik wat groter in Nederland dan in de rest van de wereld. Er zitten naar ik aanneem niet voor niks allerlei Amerikaanse news providers hier met hun 'Europeese' platform.

Pascal, 30 november 2007 8:55 am

Het verkeer van het news platform van een ISP in Nederland was een paar jaar geleden zo’n 25% van het verkeer dat naar de ADSL gateways ging. En dat was nog exclusief wat gedownload weer via de commerciele news partijen.

Then again, news is denk ik wat groter in Nederland dan in de rest van de wereld. Er zitten naar ik aanneem niet voor niks allerlei Amerikaanse news providers hier met hun ‘Europeese’ platform.

Michiel, 30 november 2007 9:41 am

Vergeet de Amerikaanse partijen (Giganews, UNS, Highwinds, Newshosting) niet, die doen ook geen misselijke hoeveelheid verkeer (dik 100Gbit) in de VS alleen al. De reden dat ze hier zitten met hun platform is dat je makkelijker 400Mbit vanaf de US hierheen stuurt (de dagelijkse feed) en vervolgens vanuit Europa de rest verstuurt.

Pascal, 30 november 2007 10:34 am

Giganews en Astraweb bijvoorbeeld peeren ook over de AMS-IX met allerlei (Nederlandse/Europese) news partijen dus een complete feed over een transatlantische link sturen lijkt me niet echt nodig.

Het zal ongetwijfeld te maken hebben met dat je Europa goed kan bereiken via de AMS-IX. Maar ik denk toch ook wel omdat relatief veel Europeese gebruikers Nederlander zijn.

Punica, 30 november 2007 3:02 pm

Arnout:

http://www.ispam.nl/archives/1092/p2p-verantwoordelijk-voor-50-tot-90-procent-van-het-dataverkeer/

Je hebt ze al eens besproken en toen hadden ze andere resultaten, toch opmerkelijk :D

Peter - XS-24, 30 november 2007 3:08 pm

Dus minder usenet dan e-mail?

100 Gbit is in Nederland veel (veel mbit per inwoner) als je naar Amerika kijkt is dat natuurlijk een flink stuk minder per inwoner, wellicht dat het verhaal wel klopt...

Wido, 30 november 2007 5:05 pm

Heb ik onder een steen gelegen als ik nog nooit van DDL gehoord heb?

Daarnaast maak je mij niet wijs dan 75% van al het verkeer aan dingen zoals BitTorrent e.d. op gaat, want dan doet het internet dus dik 50 a 60% alleen maar downloads van films, muziek en games.

Want de legale p2p toepassingen kunnen we wel wegstrepen tegenover het illegale gebruik er van.

Stewie, 30 november 2007 5:22 pm

In de VS is p2p echt veel gebruikt, usenet is niet zo groot zoals in NL. Ik zie echter liever gegevens van een willekeurige grote ISP dan zo'n clubje die een reden moet bedenken om hun product te 'verkaufen' ;)

Pascal, 30 november 2007 5:40 pm

Alles is relatief natuurlijk. Een beetje HTTP surfen kost vrij weinig bandbreedte (hell daar heb je echt geen 20 Mbit ADSL lijntje voor nodig). Een beetje mailen hetzelfde. Beetje Instant Messagen idem dito.

Het is interessant om te weten hoeveel % van de internetters daadwerkelijk P2P (of usenet) gebruikt. Oftewel hoe groot is de groep die het meeste verkeer veroorzaken.

Robbert, 1 december 2007 3:56 pm

Volgens mij vergeten wij veel dingen, van provider naar provider (accessproviders) gaat 9 van de 10 keer over een privatepeer dan over een internetexchange zoals de AMSIX.

Als je enkel al het verkeer gaat optellen van een aantal usenetproviders in nl: Eweka, Tweaknews, XSnews dan kom je al op een ziekelijke hoeveelheid verkeer, (150 gbit?) en dan kijken we niet eens naar al het usenetverkeer van andere providers + de accessproviders zelf die ook vaak een usenetplatform hebben draaien.

Dit onderzoek geeft naar mijn idee niet echt een beeld van hoe het hier in Nederland gaat, je gaat mij niet vertellen dat wij hier in NL meer verkeer aan DDL's kwijt zijn dan aan usenet :)

Maybe in de US...

  • Pingback: ‘0.5 procent internetters genereert 40 procent dataverkeer’ · ISPam.nl

  • Stijn van Drongelen, 4 mei 2008 1:03 pm

    Sinds wanneer zijn "P2P" en "streaming" protocollen?

    Laatste reacties

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.