Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

The major incidents on the Internet in 2008

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 23 december 2008 08:03 uur

Het einde van het jaar nadert, tijd voor de lijstjes en overzichten. Terwijl Arnout het alweer bijna traditionele overzicht met stroomstoringen in datacentra aan het maken is, publiceerde Royal Pingdom een internationale versie met de incidenten op het Internet in 2008. Aan enkele zaken hebben we ook op ISPam.nl aandacht besteedt. De incidenten in de top 10 zijn natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg. Desalniettemin een overzicht:

Gebroken zeekabels
Voor de kust van Viëtnam zijn zeekabels gestolen, het Internet in Azië werd ontregeld door een kabelbreuk en deze ene breuk bleken er later drie te zijn. Even werd gedacht dat terroristen het gemunt hadden op de infrastructuur, maar met behulp van satellietfoto’s werd al snel het een en ander duidelijk: schepen hadden met het anker diverse optische verbindingen doorgesneden.

Youtube IP hijack
Pakistan Telecom genoot eind februari wereldwijde belangstelling toen een engineer een IP-blok van Youtube op bevel van de overheid moest blokkeren vanwege Godslastering. Het ging echter mis, in plaats van een blokkade werd het IP-blok juist door Pakistan Telecom aangekondigd en ontstond er een ‘black hole’.

Explosie en brand in The Planet datacentrum
Een van de grootste storingen in een datacentrum dit jaar was ongetwijfeld die bij The Planet in Houston, waardoor in juni ca. 9000 servers enkele dagen onbereikbaar waren. Bij deze storing werd nogmaals duidelijk waarom je je DNS infrastructuur over twee netwerken en twee geografisch gespreide datacentra moet hebben.

Problemen met Google Apps en Gmail
Dit jaar heeft Google last gehad van diverse problemen op haar platform, waardoor (delen) downtime ontstond of applicaties onbereikbaar waren. Google was niet de enigste. Ook Amazon had te kampen met storingen. Hierdoor is het SaaS  model in diverse media onder de loep genomen.

Storingen bij Amazon S3
AWS (Amazon Web Services) had ook last van diverse storingen en kwam vaak in opspraak. Omdat de S3-service door veel websites gebruikt worden, is dit niet onopgemerkt gebleven. De langste storing duurde ca. 8 uur en vond plaats in juli.

Politieke DDoS aanvallen in Georgië
Naast diverse bommen en kogels die tussen Rusland en Georgië vlogen vond er ook een ‘digitale oorlog‘ tussen beide landen plaats. Rusland werd ervan beschuldigd de infrastructuur van Georgië dagenlang gefrustreerd te hebben met een DDoS aanval.

SiteMeter script laat browser crashen
Een update aan het Sitemeter script in Augustus ging niet helemaal goed en veroorzaakte een crachende Internet Explorer bij het bezoek van diverse (blog) pagina’s die de JavaScript code van de statistiekenleverancier gebruikte. Dit toont maar weer eens aan dat code van derden een hele website onbereikbaar kunnen maken.

Appels MobileMe heeft problemen met de Start-up
De oude .Mac accounts van Apple werden tijdens een migratie omgezet naar het nieuwe MobileMe platform van Apple. Echter, omdat deze migratie op dezelfde dag plaatsvond als de lancering van de iPhone 3G en de iPhone 2.0 software, werden de servers overbelast en leek de wet van Murphy van toepassing. Alles wat fout kon gaan, ging fout.

Cogent’s geschil met Telia en Sprint
Cogent is al eerder in opspraak geweest en al eerder heeft een onderbroken peering tussen deze transit leverancier en een andere provider ertoe geleid dat delen van Internet onbereikbaar waren. Ook deze zomer was er weer een dictussie over de volumes die uitgewisseld werden tussen Cogent aan de ene kant en Telia en Sprint aan de andere kant.

Friendster onbereikbaar
Friendster, een van de grootste ‘Social network’ sites, is lang onbereikbaar geweest. Om precies te zijn 23 uur over 3 dagen eind november. Technische problemen in het datacentrum zouden de oorzaak zijn.

Punica, 23 december 2008 6:18 pm

Ik had liever Nederlandse / Europese incidents gezien, om eerlijk te zijn kunnen deze mij ( en meer mensen dekn ik gezien het aantal reacties ) echt heel weinig boeien.

Is denk ik ook leuker om dat misschien dan ook betrokkenen , of slachtoffers kunnen reageren. Krijgen we dat ook nog in een einde jaars overzicht ? :)

Randy ten Have, 23 december 2008 7:13 pm

Hoi Paul,

Dit is een warmlopertje. Arnout is bezig met de jaaroverzichten. Ik noem stroomstoringen, nieuwe datacentra, de SIDN, etc. Dus ook tijdens de kerstdagen valt er wat te F5'en.

Stewie, 23 december 2008 7:50 pm

Overzichtje SIDN is neem ik aan een trilogie?

Arnout Veenman, 24 december 2008 9:20 am

@Stewie, ISPam.nl bezoekers zijn toch diehards, dus the whole nine yards worden in één keer gepubliceerd. Al zijn de jaaroverzichten van 2006, 2007 en 2008 over SIDN natuurlijk al een trilogie op zichzelf ;-)

Lennie, 24 december 2008 2:58 pm

Ik zie regelmatig dat een script van derden een site onbereikbaar maakt.

Daarom moeten scripts ook onderaan de pagina plaatsen waar mogelijk.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.