Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek naar de democratische grondslag van ccTLD registries

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 juni 2007 08:19 uur

Naar aanleiding van mijn eerdere artikel over bestuur, governance en benoemingen bij SIDN, ben ik gaan kijken hoe een en aantal ander bij de collega ccTLD registries van omringende landen geregeld is. Als we onderstaande lijst bekijken, dan valt op dat de twee grootste registry beheerders DENIC en Nominet op een volledige, 100 procent democratische grondslag berusten. SIDN als derde registry was tot de nieuwe structuur ook volledig democratisch wat betreft opzet. Hieruit valt te concluderen dat deze democratische grondslag, waar de registrars de dienst uitmaken tot het succes van de registries heeft geleid.

Bij het grootste registry DENIC is door de registrars (leden) de volledige Raad van Toezicht naar huis gestuurd, uit onvrede met hun handelen. Daarmee rommelt het tijdelijk wel enigszins binnen DENIC zelf, maar het belangrijkste is wel dat de registrars er op die manier wel zeker van zijn dat er geen koers zal worden gevaren die hun absoluut niet zint en mocht dat dan toch gebeuren dan zijn de registrars bij machte om dat achteraf alsnog te corrigeren, door een nieuwe Raad van Toezicht te kiezen. Dit zelfde geldt in principe ook voor Nominet.

Dat dit een beproefde structuur is blijkt wel uit het feit dat in democratische staten de burgers haar (volks)vertegenwoordigers kiezen, welke naast (mede)wetgevende taken, vaak ook verantwoordelijk is voor het controleren van het bestuur. Daarnaast zien we dit ook terug bij grote bedrijven die een Raad van Commissarissen hebben, wat in principe het zelfde als een RvT is. Naar Nederlands recht hebben aandeelhouders _altijd_ het recht om de voordracht van een commissaris af te wijzen. Op die manier hebben aandeelhouders als belangrijke (maar niet de enige) stakeholders invloed op het toezicht dat op de vennootschap wordt uitgeoefend.

Naast de private organisaties heb je ook nog (semi-)publieke organisaties die verantwoordelijk zijn voor de uitgifte van domeinnamen. Veelal zijn dit (nationale) onderzoeksinstellingen, die er toen het internet nog geen zaak van algemeen belang was, simpelweg met de uitgifte begonnen zijn en later telkens meer inmenging wat betreft hun beleid van de overheid kregen en de organen die zich bezig houden met het reguleren van telecommunicatie die bevoegdheid telkens meer naar zich toe hebben getrokken. Uit verschillende bronnen heb ik vernomen dat OPTA ook op de uitgifte van domeinnamen zit te azen, maar dat staat hier verder los van en dat speelt (gelukkig) op dit moment verder ook totaal niet.

Hieronder de lijst met registries, gesorteerd op het aantal domeinnamen en de wijze waarop de registrars/stakeholders democratische invloed hebben op bestuur en toezicht. Bij onderzoeks- en overheidsinstellingen mag er vanuit worden gegaan dat doordat het registry onderdeel is van een groter geheel, waarbij (directe) democratische invloed niet aanwezig is.

Bij de (grotere) geprivatiseerde registries die geen onderzoeksinstelling zijn wordt de samenstelling van het bestuur bepaald of gevormd door een representatieve groep van registrars en/of andere stakeholders. Daarop is in principe één uitzondering en dat is onze eigen SIDN, dat volledig op basis van coöptatie haar hoogste bestuursorgaan, de Raad van Toezicht samenstelt, die op haar beurt het bestuur benoemd! Daarover volgt nog een artikel.

Hieronder het volledige overzicht van ccTLD’s die ik heb meegenomen in mijn onderzoek:

DENIC (.de / Duitsland / 10.997.289 domeinnamen) is een vereniging, alle ISP’s zijn rechtstreeks lid en heeft stemrecht bij samenstelling van het bestuur.

Nominet (.uk / Engeland / 5.962.232) is een vereniging waar elke onderneming en ISP lid van kan worden en daarmee de samenstelling van het bestuur kan bepalen.

EURid (.eu / Europa / 2.434.701 domeinnamen) is een vereniging bestaande uit ccTLD registries, DNS.BE (België), nic.it (Italië) en .se (Zweden), Arnes (Slovenië) en CZ NIC (Tsjechië). Verder zijn ook ISOC Europe en BUSINESS EUROPE (Europees overkoepelend orgaan van werkgevers, oa VNO-NCW is lid) vereniging lid van EURid. Daarnaast zullen er nog meer stakeholders worden uitgenodigd om toe te treden.

SIDN (.nl / Nederland / 2.419.221 domeinnamen) is een not-for-profit organisatie met een Raad van Toezicht die volledig door coöptatie wordt samengesteld!

SWITCH (.ch, .li/ Zwitserland / 939.570) is een onderzoeksinstelling.

AFNIC (.fr, .lt / Frankrijk / 842533 domeinnamen) is een vereniging, elke natuurlijke persoon, onderneming en ISP kan lid worden en daarmee de samenstelling van het bestuur bepalen.

nic.at (.at / Oostenrijk / 767.474) is een besloten vennootschap die 100 procent eigendom is van de ISP vereniging ISPA Oostenrijk en daarmee volledig democratisch.

DNS.BE (.be / België / 675.608 / domeinnamen) is een vereniging bestaande uit vier leden, waarvan drie intermediaire organisaties en de oprichter van het .be-domeinnaam. De drie intermediaire organisaties vertegenwoordigen op representatieve wijze de technologische sector (van automobielen tot telecom), ISP’s en de professionele telecom gebruikers.

NASK (.pl / Polen / 642.440 domeinnamen) is een onderzoeksinstelling.

RED.ES (.es / Spanje / 568.085 domeinnamen) is een overheidsinstelling die onder het Spaanse ministerie van Economische Zaken valt.

NORID (.no / NORID / 329.000 domeinnamen) is een onderzoeksinstelling die op mandaat van een overheidsorgaan vergelijkbaar met de Nederlandse OPTA handelt.

ISOC-IL (.il / Israël / 100.791 domeinnamen) is de Israëlische afdeling van ISOC, de leden bepalen de samenstelling van het bestuur.

IEDR (.ie / Ierland / 79.983 domeinnamen) is een not-for-profit organisatie, verder geen details over bekend.

ISNIC (.is / IJsland / 18.000 domeinnamen) is een besloten vennootschap met 23 private aandeelhouders.

FICORA (.fi / Finland) is een overheidsorgaan vergelijkbaar met de Nederlandse OPTA.

FORTH-ICS (.gr / Griekenland) is een onderzoeksinstelling die op mandaat van een overheidsorgaan vergelijkbaar met de Nederlandse OPTA handelt.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?