Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Sabam eist dat alle Belgische ISP’s P2P dataverkeer blokkeren

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 juli 2007 08:59 uur

SabamNa de overwinning van Sabam op Scarlet Belgie, heeft Sabam nu ook van alle andere Belgische ISP’s geëist dat ze eveneens een filter installeren waarmee P2P dataverkeer dat inbreuk maakt op auteursrechten van hun leden wordt geblokkeerd. De ISP’s hebben één week de tijd gekregen van Sabam om in te stemmen met de gestelde eisen, daarna zullen de ISP’s door Sabam voor de rechter wordt gedaagd.

De Belgische ISP’s zien niets in de eisen van Sabam. Wim Roggeman van ISPA Belgie:

Een dergelijke maatregel is door de gebruikers makkelijk te omzeilen. Bovendien is zo’n filtering zeer duur wat betekent dat iedereen zal moeten meebetalen, ook wie niet illegaal downloadt. We zijn natuurlijk niet tegen de strijd tegen internetpiraterij maar er bestaan andere technieken om de muzieksector te beschermen. Wij zijn als internetprovidersector bereid om te helpen maar gaan niet pro-actief de informatie-uitwisseling controleren. Wij fungeren enkel als transportnetwerk en kunnen geen politieagent spelen over wat over het netwerk passeert.

Dit was natuurlijk niet anders te verwachten, Sabam haalt één overwinning en duwt daarna door. In Nederland zagen we iets vergelijkbaars, na de overwinning van BREIN op KPN, stuurde BREIN directeur Tim Kuik een brief naar alle access ISP’s waarin Kuik wees op de gevormde jurisprudentie en verzocht in de toekomst op basis hiervan mee te werken aan verzoeken tot afsluiting en overdracht van naw gegevens van BREIN. De werkwijze van BREIN en Sabam komt dus sterk overeen.

De vragen die nu spelen zijn, gaat Scarlet in beroep tegen het vonnis in de zaak tegen Sabam en wat zal het antwoord van de duopolisten Belgacom en Telenet op de eisen van Sabam?

ISPam.nl Job board

Alrik, 16 juli 2007 2:05 pm

Hopen dat Tim niet op ideeën komt ;)

Pieter Dejaeger, 16 juli 2007 2:07 pm

Het is bekend, Scarlet gaat in beroep:

http://www.nu.nl/news/1156260/50/rss/Scarlet_in_beroep_tegen_filterplicht_internet.html

Pieter, 16 juli 2007 3:37 pm

Laat ons hopen dat ze dit niet zullen moeten doen want de prijzen zullen hierdoor wellicht weer hoger worden voor de providers en die zullen dus mogelijks ook aan de klant doorgerekend worden. Als ze dit ook aan de kleine providers zullen vragen dan gaan er ook problemen optreden en dan zijn de gevolgen niet te overzien. Wat wel zou kunnen is dat de providers mee moeten helpen om illigale downloads tegen te gaan en het legaal downloaden promoten.

Een voorbeeld zou IPTV van Telenet kunnen zijn. Huur legaal een film via onze website en we tellen ze niet mee in de downloadlimiet. Of door downloads via iTunes ook niet mee te gaan tellen. Andere store's uiteraard ook.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...