Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

KPN moet website afsluiten en naw gegevens aan BREIN overdragen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 januari 2007 13:31 uur

Na een aantal propaganda berichten van BREIN, hebben ze nu weer een concreet resultaat geboekt. In een kortgeding dat diende voor dat Rechtbank van Den Haag, heeft de rechter besloten dat KPN een torrentwebsite moet afsluiten én de naw gegevens van de eigenaar/beheerders moet overdragen aan BREIN.

Dit is natuurlijk voor BREIN een mooie overwinning te noemen, die in lijn ligt met het eerdere vonnis in een kortgeding waarin UPC werd gesommeerd om de naw gegevens van mogelijke inbreukmakers op de rechten van de bij BREIN aangeslotenen aan BREIN moest overdragen.

BREIN meldt nu dat ze de beheerder van de ‘illegale website Dutchtorrent.org’ kan aanspreken met een verbod en een schadevergoeding. Wat hierbij opvalt is dat BREIN haar subjectieve rechten die dus uit de wet voortkomen wil handhaven. Des te interessanter is het om te zien dat BREIN dat ondermeer zou willen doen door een schadevergoeding te eisen.

Daar is BREIN namelijk helemaal niet toe bevoegd, volgens die zelfde wet. BREIN is bevoegd om, namens haar statuten, rechtsvordering in te stelen op basis van artikel 3:305a lid 1 BW, echter stelt artikel 3:305a lid 3 BW dat een dergelijke vordering niet kan strekken tot een schadevergoeding te voldoen in geld. Helaas is de rechter daarbij, waarschijnlijk te druk met de hoofdkwestie, bij het Zoekmp3 arrest compleet aan voorbij gegaan.

Daarnaast mag je je afvragen in hoevere je BREIN uberhaubt serieus kan nemen met het feit dat ze roepen dat ze een schadevergoeding eisen. Gezien ze bij IceHosting ookal eens een schadevergoeding van 280.000 euro eisten. Wat Tim Kuik c.s. dan ook vooral lijkt te doen is het handhaven van rechten die veelal is gebaseerd op propaganda gebaseerde dreiging. Al heeft het wel een wettelijke grondslag, maar ik blijf de manier waarop niet goed vinden.

Arjan Bijnen, 5 januari 2007 5:05 pm

Beste spannend, KPN kennende houden zei namelijk absoluut niet van hun verlies en bestaat er natuurlijk een hele grote kans dat deze in beroep gaat tegen dit vonnis. Geloof in ieder geval dat de rechter welk dit vonnis heeft gesproken ook niet echt een goede nacht heeft gehad.

ing. Randy ten Have, 8 januari 2007 3:49 am

KPN gaat netjes naar de rechtbank in Den Haag en wint. Zo gaat het altijd daar... Onder het motto meer tijd en geld.

  • Pingback: Leaseweb moet naw gegevens aan BREIN overdragen · ISPam.nl

  • Pingback: Beschouwing rechtszaak BREIN tegen KPN · ISPam.nl

  • Pingback: Jaaroverzicht 2007: BREIN vs ISP’s · ISPam.nl

  • Laatste reacties

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.