Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN deelnemers mogen Lid Raad van Toezicht voordragen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 22 juni 2009 08:09 uur

SIDN Na twee jaar lobbyen krijgen SIDN deelnemers het recht om één lid voor de Raad van Toezicht van SIDN voor te dragen. SIDN directeur Roelof Meijer maakte dit op de SIDN relatiedag afgelopen donderdag bekend. Voorwaarde is wel dat de SIDN deelnemers zich organiseren.

Begin 2007 begon ISPam.nl als eerste met een campagne om er voor te zorgen dat SIDN deelnemers opnieuw een lid van de Raad van Toezicht mogen voordragen. Naar ons idee is dit namelijk een recht van de deelnemers. Destijds heeft ISPam.nl uiteengezet hoe het bestuur van SIDN in elkaar zit en ontwikkelt heeft, hoe het bestuur van andere grote ccTLD’s in elkaar zit en de reactie van RvT-voorzitter Eddy Schuyer op een e-mail van ons over het onderwerp.

Na de mislukte landrush numerieke .nl-domeinnamen begon branchevereniging ISPConnect een lobby voor de benoeming/voordracht van een of meerdere leden door de SIDN deelnemers in de Raad van Toezicht. In verschillende media werd dit uitgedragen.

Recent is een andere branchevereniging ISP Belang opgericht, die ondermeer van SIDN eiste dat er opnieuw een Raad van Deelnemers zou worden opgericht. Uit een nieuwsbrief van ISP Belang blijkt dat zij samen met 11 grote SIDN deelnemers een plan hebben ingediend dat ondermeer de benoeming van één drie RvT-leden inhield met een ander profiel dan nu het geval is. De profielschets van de RvT-leden schrijft nu voor dat “De leden van de Raad van Toezicht vormen gezamenlijk een brede en afgewogen afspiegeling te zijn van de relevante partijen uit de lokale Internetgemeerschap.”. Dit plan is tot twee maal toe door SIDN verworpen. De exacte inhoud van dit plan is niet (publiekelijk) bekend gemaakt.

Ondanks dat ISPam.nl, ISPConnect, ISP Belang en de groep van 11 deelnemers keer op keer nul op rekest kregen hebben, is het ons nu toch uiteindelijk gelukt om het recht op de voordracht van één RvT-lid bij SIDN voor elkaar te krijgen. Dit betekent dat zonder voordracht of goedkeuring door de deelnemers er geen benoeming plaats vind. Ook voor herbenoemingen geldt dit recht, afwijzen kan dan enkel gebeuren op basis van goede argumenten. Het RvT-lid dient niet de belangen van de deelnemers te behartigen én dat het RvT-lid de belangen van de deelnemers niet voldoende behartigd is dus geen argument tegen herbenoeming van het lid.

Er is wel de voorwaarde dat de SIDN deelnemers zich dienen te organiseren. Hiervoor is nu een initiatiefgroep opgericht. Aanmelden voor de initiatiefgroep kan via SIDN ([email protected]), ISPConnect ([email protected]) of ISP Belang ([email protected]).

Update 24/06: De groep van 11 SIDN deelnemers wil niet één maar drie leden in de Raad van Toezicht van SIDN. Daarnaast stelt SIDN het plan van deze groep niet verworpen te hebben, maar direct aan te hebben aangegeven de Adviesraad van Deelnemers ook terug te willen hebben, maar dat de deelnemers het zelf moeten doen. SIDN wil daar wel een faciliterende rol in spelen.

Verantwoording: De auteur is tevens voorzitter van branchevereniging ISPConnect.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.