Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISP Belang trekt klacht bij NMa over staffelkorting van SIDN in

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 6 januari 2010 08:05 uur

Stichting ISP Belang heeft de klacht tegen .nl-registry SIDN bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit ingetrokken. De klacht richtte zich tegen de staffelkorting die SIDN met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2008 aan haar (grote) deelnemers geeft. ISP Belang liet ISPam.nl desgewenst weten dat in een besluitvoornemen van de NMa stond dat de klacht zou worden afgewezen. SIDN had ook een dergelijk signaal van de NMa gekregen. Daarop werd de klacht door ISP Belang ingetrokken.

De NMa laat in een reactie weten dat de klacht inderdaad is ingetrokken. Nu dat is gebeurd, is het dossier voor de NMa gesloten en wordt er ook geen formeel besluit meer genomen. De NMa-woordvoerster ontkent dat er al een concreet besluitsvoornemen op tafel lag stelt dat er inderdaad naar de klager gecommuniceerd is dat er een voornemen was om de klacht af te wijzen. De klager (ISP Belang) zou wel uit het intensieve contact met de NMa zelf de conclusie kunnen trekken, dat een afwijzing van de klacht aanstaande zou zijn. Eerder kwam staatssecretaris Heemskerk al tot twee keer toe tot de zelfde conclusie.

Het feit dat de NMa tot de conclusie is gekomen dat de staffelkorting juridisch gezien door de beugel kan, noopt ISP Belang voorzitter Berrie Pelser tot de conclusie dat SIDN-directeur Roelof Meijer gelijk had. Op het punt dat de staffelkorting niet onoorbaar is en SIDN dus geen monopolistisch gedrag vertoont. Pelser stelt ook een herenakkoord te hebben met Meijer. Het besluit van de NMa zou worden gerespecteerd en niet worden aangevochten door een van beiden. Pelser staakt daarom de strijd tegen de staffelkortingen.

De NMa zou hebben overwogen dat er geen sprake is van een monopolie van SIDN, omdat er ook andere TLD’s bestaan, aldus Pelser. Daarnaast zou SIDN de NMa ook hebben kunnen overtuigen van het feit dat de kosten per domeinnaam lager zijn, bij deelnemers met grote hoeveelheden domeinnamen. Pelser betwijfelt dit, maar stelt dit niet te kunnen aantonen omdat SIDN haar kosten in haar jaarverslag niet duidelijk uitgesplitst.

Voor SIDN komt de conclusie van de NMa niet als een verrassing, zo stelt woordvoerster Lycke Hoogeveen. SIDN heeft voorafgaand aan de invoering er van zelf onderzocht of het juridisch haalbaar is. Dat NMa nu tot de zelfde conclusie komt bevestigd dat alleen maar. Desalniettemin is SIDN tevreden met de uitkomst. In een persbericht meldt SIDN: “Wij onderzoeken op welke wijze wij ons prijsbeleid kunnen voeren, zonder dat dit tot commotie onder de registrars leidt.”. Echter betekent dat volgens Hoogeveen niet dat er op dit moment concrete stappen worden genomen om het prijsbeleid te wijzigen.

Update 12:00: Nieuwe reactie NMa en WOB-verzoek.
Ik heb de NMa verzocht om de overwegingen waarop de klacht zou worden afgewezen met ons te delen, met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Jeroen, 6 januari 2010 8:26 am

Aangezien de SIDN bijna een overheidsinstelling lijkt: kunnen we geen WOB verzoek indienen? :P

Victor van Zuydewijn, 6 januari 2010 9:24 am

Dude?! Wat wil je weten dan?

Alex Bik, 6 januari 2010 11:06 am

@Jeroen: SIDN is een onafhankelijke stichting. Hoezo 'bijna overheidsinstelling'?

Ik het hele gemekker sowieso al nooit begrepen. Als Berrie ergens bandbreedte inkoopt, verwacht hij ongetwijfeld ook dat 100mbit per mbit goedkoper is dan 10. Waarom zou dat bij domeinnamen anders moeten zijn?

Peter, 6 januari 2010 11:16 am

Alex,
hoeveel werkelijke aanbieders zijn er voor de .nl domein ? 1.
hoeveel werkelijke aanbieders zijn er voor 100 mbit ? 100+ ?

En kom niet aanzetten met neem maar een .com , een .com is geen .nl .

Alex Bik, 6 januari 2010 11:26 am

@peter:

Wat heeft de vraag hoeveel aanbieders er zijn voor een bepaald product te maken met de vraag of het redelijk is om korting te geven bij grotere aantallen?

Als je grote hoeveelheden stroom afneemt, krijg je korting op de energiebelasting. En er is ook maar 1 belastingdienst.

Je krijgt ook korting op het transport zelf, maar je netbeheerder kun je ook niet kiezen (tenzij je bereid bent om er voor te verhuizen).

Waar het om gaat, is dat de tarieven en voorwaarden voor iedereen gelijk zijn. Dus niet dat Jantje een andere prijs betaalt voor 100 domeinnamen dan Pietje. Daar is geen sprake van: De tarieven en voorwaarden zijn duidelijk en voor iedereen gelijk.

Ik zie het probleem niet. Waarom zouden staffelkortingen, die je bijna overal krijgt, ineens niet meer mogen als het product in kwestie maar bij 1 leverancier te krijgen is?

Jeroen, 6 januari 2010 12:58 pm

@Alex Bik: ik zei toch "lijkt" ;-)

Wie weet wat er via het WOB verzoek richting NMA naar voren komt, misschien wel de volledige kostenopbouw die de SIDN naar de NMA heeft gestuurd.

Eric, 6 januari 2010 1:53 pm

*koopt een lottoformulier*

Alexander Knoth, 6 januari 2010 3:48 pm

"Wat heeft de vraag hoeveel aanbieders er zijn voor een bepaald product te maken met de vraag of het redelijk is om korting te geven bij grotere aantallen?"

Dit heeft alles te maken met de marktwerking, 100mbit kun je misschien bij leverancier A kopen maar ook bij B omdat die goedkoper is en wellicht bij C nog goedkoper...

Voor het .nl domein is maar 1 leverancier beschikbaar dus je kan nooit om goedkoper uit te zijn naar de concurrent toe stappen. Dat maakt het dus niet eerlijk dat de grote partijen grote kortingen krijgen.

Casper Bakker, 6 januari 2010 4:09 pm

@alexander: Maar je kunt wel gewoon meer .nl domeinnamen inkopen om ook voor de staffelkorting in aanmerking te komen...

Alexander Knoth, 6 januari 2010 4:19 pm

Dat is weer een lekkere zinvolle opmerking, duidelijk waar het niveau is...

Casper Bakker, 6 januari 2010 4:29 pm

Ik meen het hoor, niets kinderachtigs aan. Het is gewoon duidelijk hoe je aan de korting kunt komen. Het probleem is dat jullie jaloers zijn dat jullie niet voor de korting in aanmerking komen en jullie concurrenten wel.

Als je de korting wil hebben, moet je gewoon meer domeinnamen zien te krijgen.

Max, 6 januari 2010 4:52 pm

"Het is gewoon duidelijk hoe je aan de korting kunt komen."

Dat was het bij de invoering niet.

De korting is met terugwerkende kracht over 2008 ingevoerd.
Een paar weken voor het einde van het jaar is het bestaan van de korting pas aan de "gewone" SIDN deelnemer bekend gemaakt.
Hoe hadden we daar op moeten inspelen?

Marco, 6 januari 2010 7:49 pm

@Peter:

> hoeveel werkelijke aanbieders zijn er voor de .nl domein ? 1

Ik zie SIDN niet zozeer als een aanbieder, maar meer als een register, vergelijkbaar met bijvoorbeeld het Kadaster.

De werkelijke aanbieders/verkopers van .nl domeinen zijn volgens mij de registrars of soms zelfs de houders en daar zijn er toch meerdere van?

SIDN vraagt slechts een onkostenvergoeding die de registrar, net als in het geval, ongetwijfeld zal doorberekenen aan de koper.

Enfin, dat staat allemaal los van de staffelkorting discussie, ik weet het. Maar ik wilde degemaakte vergelijking hier toch graag opperen om te polsen of ik de enige ben die het zo ziet.

Alexander Knoth, 7 januari 2010 10:20 am

"Het probleem is dat jullie jaloers zijn dat jullie niet voor de korting in aanmerking komen en jullie concurrenten wel."

@casper: waar ik bang voor was bij invoering was dat de top xx die de korting zou krijgen hiermee zou gaan stunten door NL domeinen tegen bizarre prijzen te gaan verkopen, dit zou een (naar mijn inziens) oneerlijke concurrentie zijn.

Echter houden alle partijen de prijzen volgens mij op normaal niveau dus ik heb er dan ook verder geen probleem mee dat de grote partijen een korting krijgen vanwege de hoeveelheid afname.

Wel zou ik meer openheid van zaken willen hebben in bepaalde zaken die SIDN zegt. Grote partijen zouden minder werk met zich meebrengen dan kleine partijen wat mijn inziens niet correct is. Als het wel zo is wil ik wel eens weten hoe SIDN dit dan ziet, waar kosten de kleine partijen dan meer tijd?

Casper, 7 januari 2010 10:26 am

"waar ik bang voor was bij invoering was dat de top xx die de korting zou krijgen hiermee zou gaan stunten door NL domeinen tegen bizarre prijzen te gaan verkopen, dit zou een (naar mijn inziens) oneerlijke concurrentie zijn."

Ik heb destijds uitgerekend hoeveel voordeel TransIP per domeinnaam zou hebben. Dat was ergens rond de 8-10 cent per domeinnaam, per jaar! Dat is nou niet echt een voordeel waardoor je heel veel met de prijs aan de klant kunt doen.

Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.