Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kansen voor hosters op de Nederlandse IaaS-markt

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 15 april 2014 11:51 uur

In de Verenigde Staten zijn er enkel héél grote IaaS-providers, zoals Amazon, Google en Microsoft. Ook in Nederland timmeren er een aantal IaaS-providers goed aan de weg. In Nederland zijn er volop kansen om met IaaS-dienstverlening te scoren. Er zijn al tientallen hosters die zich op IaaS hebben toegelegd, terwijl maar een relatief klein aantal bedrijven zich voor de volle 100% op IaaS richt.

De grootste IaaS-provider van Nederland is zonder twijfel LeaseWeb. Het bedrijf dat groot is geworden met colocatie en dedicated servers richt zich steeds meer op IaaS. Daarbij gaat het niet alleen om virtuele servers en private (publieke) cloud, maar het bedrijf biedt sinds enige tijd telkens meer cloud-oplossingen waaronder ook CDN-diensten en managed backup.

Er zijn nog tientallen andere hosters die een sterk aanbod aan virtuele servers hebben. Een trend die past bij IaaS lijken virtuele servers die met een kortlopend contract kunnen worden gehuurd, van maximaal één maand. Enkele hosters die met VPS-servers met dergelijke contracten (of zelfs nog korter) aanbieden en daarmee goed aan de weg timmeren zijn bijvoorbeeld CloudVPS, Hostnet, PCextreme, SoHosted, Tilaa, TransIP en Versio.

Daarnaast zijn de bedrijven op de outsourcingmarkt druk bezig om hun eigen IaaS-oplossingen in het leven te roepen. Deze lijken zich echter vooral te richten op hun traditionele doelgroep van de grootzakelijke markt en overheden. Hetzelfde geldt voor managed hosters die IaaS aanbieden. Daarmee is er nog ruimte voor een of meerdere heel grote IaaS-providers in Nederland die een brede doelgroep willen bedienen.

Een nu nog relatief kleine hoster met een goede dienstverlening, zou met een goed plan én met het kapitaal van een grote investeerder achter zich, heel groot kunnen worden. Dat is ook helemaal niet zo gek. Softlayer is op die manier groot geworden én daarna voor 2 miljard dollar door IBM werd overgenomen. Daarnaast wordt met dezelfde filosofie door Digital Realty wereldwijd datacenters uit de grond gestampt als investering. Het is dus de vraag of er een ondernemer én investeerder is te vinden die in dit gat springt.

Mark Karsch, 17 april 2014 7:52 pm

Ik vraag mij af of er inderdaad voldoende ruimte over blijft voor een Nederlandse partij met een echte investeerder van formaat met lange termijn visie. De hosting partij zou niet alleen een marketing machine van de grond moeten tillen die een enorme hoeveelheid media aandacht met zich mee trekt en weg trekt bij grotere partijen met een uniek aanbod, maar ook schaal voordelen moeten zien te vinden tegenover haar grotere broers en zusters en deze continue blijven ontwikkelen. Je plaatst jezelf in een vechters markt met een ROI die "misschien" over 10-12 jaar realistisch is. Als Nederlandse hosters over 5 jaar nog willen bestaan dan zullen ze of een ander services pakket moeten vinden of op een andere emotie moeten sturen bij het aanschaf project zoals bijvoorbeeld "nationale trots". Wat ik wel merkte in de gesprekken met de kleinere Nederlandse IaaS partijen tijdens de World Hosting Days is dat een hoop kleinere IaaS partijen met een gezonde marge nu langzaam kijken naar de verbreding van hun portfolio richting onderwerpen als kantoor automatisering. Deze partijen zouden volgensmij prima aansluiting zouden moeten kunnen vinden bij bijvoorbeeld KPN of T-Mobile telecom partners om gezamenlijk de markt te bestormen.

Mark Karsch, 17 april 2014 7:53 pm

LoL - Excuus het is natuurlijk: Deze partijen zouden volgensmij prima aansluiting moeten kunnen vinden bij bijvoorbeeld KPN of T-Mobile telecom partners om gezamenlijk de markt te bestormen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.