Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Beschouwing rechtszaak BREIN tegen KPN

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 juni 2007 07:49 uur

In het blad Media Forum, het magazine van de Vereniging voor Media- en Communicatierecht (VMC), staat een uitgebreide beschouwing van de rechtszaak BREIN tegen KPN, die met de recente uitspraak in de rechtszaak BREIN tegen Leaseweb weer helemaal actueel is.

De auteur van het artikel, Remy Chavannes advocaat bij Brinkhof, is van mening dat de norm voor afsluiting van internet verbindingen te algemeen en te absoluut is en dat de lat voor het verkrijgen van de naw gegevens voor BREIN te laag is gelegd. Chavannes concludeert:

Als de criteria uit Lycos/Pessers op deze manier gehanteerd (moeten) worden, dan brengt dat het risico met zich mee dat ISP’s zullen concluderen dat het op deze manier opkomen voor de privacy klanten een dure en onzekere – zo niet zinloze – exercitie is. Sinds de inwerkingtreding van de Wet bevoegdheden vorderen gegevens telecommunicatie en de Wet vorderen gegevens moeten zij al blind voldoen aan NAW-verzoeken van iedere opsporingsambtenaar van Nederland – waarom nog weerwoord bieden aan civiele vorderingen van (beweerdelijk) beschadigde burgers?

Daarmee Chavannes een belangrijk punt aan, de privacy van burgers staat op het spel en ISP’s willen niet (onnodig) aansprakelijk zijn. Recent is er een succesvolle bijeenkomst over het onderwerp georganiseerd om te kijken of er een uniforme procedure voor beoordeling van dit soort verzoeken kan komen, waar ik namens ISPConnect ook aan heb deelgenomen, helaas kan ik er inhoudelijk niet veel over zeggen. Al blijft dat een reactie om de problematiek die door de rechter is gecreëerd, het hoofd te bieden en geen oplossing!

Het volledige artikel in Media Forum is te downloaden bij Boek9.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.