Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN gaat persoonsdomeinnamen onteigenen

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 4 juli 2007 19:20 uur

SIDN biedt houders van de nog geregistreerde persoonsdomeinnamen een tegemoetkoming aan van 25 euro, wanneer deze meewerken aan de opheffing van hun persoonsdomeinnaam. Na 31 december 2007 zullen alle persoonsdomeinnamen worden opgeheven!

Voor het beleid over persoonsdomeinnamen heeft SIDN het advies van de internet gemeenschap ingeroepen via het Domeinnaamdebat 2006, dat de volgende aanbeveling aan SIDN deed over persoonsdomeinnamen:

De lokale internetgemeenschap adviseert SIDN geen nieuwe .nl-persoonsdomeinnamen uit te geven. De rechten van personen die hun persoonsdomeinnaam de afgelopen jaren voor particuliere doeleinden hebben gebruikt moeten wel worden gerespecteerd. SIDN dient een goede overgangsregeling te treffen.

SIDN directeur Roelof Meijer over de beleidskeuze rondom de persoonsdomeinnamen:

Het onderhouden van deze steeds kleiner wordende groep persoonsdomeinnamen vergt naar verhouding steeds meer tijd en aandacht, vandaar dat wij ons genoodzaakt zien deze beslissing te nemen. Uit het Domeinnaamdebat 2006 kwam het advies de houders van .nl persoonsdomeinnamen een goede overgangsregeling te bieden, waaraan wij door een ruime overgangsperiode en de tegemoetkoming invulling hebben gegeven.

Uiteraard ben ik het volledig met Roelof Meijer eens dat persoonsdomeinnamen, conform de aanbeveliging van het Domeinnaamdebat 2006, moeten worden uitgefaseerd, maar wel met een goede overgangsregeling. De vraag is of de wijze waarop SIDN dat nu doet daar aan voldoet. Een tegemoetkoming van 25 euro in de kosten mag gezien worden als aardig, maar het is en blijft natuurlijk een fooi in vergelijking met het verlies dat veel houders zullen leiden. Daarnaast ben ik van mening dat een overgangsregeling, die bestaat uit over 5 maanden je domeinnaam kwijt raken en 25 euro krijgen wanneer je SIDN vrijwaart van juridische stappen tegen dat besluit, niet als een goede overgangsregeling kan worden gezien.

Naar mijn idee probeert SIDN zich te makkelijk van de kwestie af te maken. Ik vraag me daarbij ook sterk af of SIDN wel bevoegd is om de persoonsdomeinnamen door te halen. Het SIDN reglement voorziet daar naar mijn idee namelijk niet in.

Verder beval het Domeinnaamdebat 2006 aan om de rechten van de persoonsdomeinnaamhouders te respecteren en dat in verbinding met een goede overgangsregeling. Aan dat respecteren van de rechten is, zeker door de naar mijn idee ontoereikende overgangsregeling, absoluut niet voldaan!

Als laatste (uitgaande van horizontale werking van grondrechten en/of het beschouwen van SIDN als bestuursorgaan) zou het opheffen van de persoonsdomeinnamen ook als onteigening kunnen worden gezien en dat is enkel toegestaan in het “het algemeen belang en tegen vooraf verzekerde schadeloosstelling”, aan de laatste vereiste is absoluut niet voldaan!

Ondanks de kritiek die ik op deze beleidskeuze van SIDN heb, kun je je ook afvragen wat SIDN anders met deze kwestie aan zou moeten. Het uitfaseren van de persoonsdomeinnamen moet gebeuren, dat heeft het Domeinnaamdebat 2006 ook aanbevolen, alleen de wijze waarop dat gebeurt met een goede overgangsregeling, is een beleidskeuze die SIDN zelf moet maken.

Zoals SIDN het nu aanpakt is zo’n beetje de makkelijkste manier om van de persoonsdomeinnamen af te komen. Andere mogelijkheden zouden kunnen zijn om de opheffing pas over één jaar uit voeren, bijvoorbeeld 31 juli 2008, de tegemoetkoming sowieso toe te kennen (ook al wordt er protest aangetekend door de houder), de prijzen van persoonsdomeinnamen per 1 januari 2008 verhogen naar 250 euro per kwartaal (opheffing eind 2008 of 2009) of het toekennen van een reële tegemoetkoming in de kosten tot 2.500 euro. Al deze opties zijn kostbaar, maar dat hoort bij de zorgvuldigheid die SIDN, als het .nl-registry, in acht dient te nemen om deze kwestie op te lossen.

Wat overigens wel interessant is welke stempel deze beleidskeuze op de rechtszaak van de Staat tegen de persoonsdomeinnaamhouder van www.112.nl in hoger beroep zal drukken. Verder lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat de houder van www.112.nl, wanneer deze de rechtszaak van de Staat wint, tegen het besluit van SIDN in beroep zal gaan.

SIDN zal aan de kwestie rondom de persoonsdomeinnamen nog een flinke kluif gaan hebben!

Wat vinden jullie van het feit dat SIDN houders van persoonsdomeinaam 25 euro als tegemoetkoming in de kosten aanbied en ze per 31 december 2007 allemaal wil opheffen?

Update 05 juli 19:15 uur:
In een telefoongesprek heeft Jan Rijnders van SIDN een aantal zaken toegelicht. Zo kunnen houders van persoonsdomeinnamen gebruik maken van de mogelijkheid om hun domeinnaam tot 1 april 2008 aan te houden, in plaats van de opheffing per 31 december 2007. Dat betekent dat de houders drie maanden extra de tijd krijgen! Helaas bleek dat niet uit het persbericht van SIDN, maar de houders krijgen dat volgende week wél netjes gecommuniceerd per brief. Verder heeft SIDN voor het besluit ook al gekeken naar hoeveel persoonsdomeinnamen er nog actief zijn, dit zijn er zo’n 120, waarvan er maar een paar écht groot zijn, daaronder zal fietsen.123.nl (zie comments) zich vast bevinden. Het is overigens niet de bedoeling van Jan of van mij zelf om de discussie hiermee dood te slaan, maar deze informatie is wel relevant voor die zelfde discussie!

Arjan Bijnen, 4 juli 2007 10:15 pm

Voor mensen welke op een dergelijk persoonsdomein een website hebben draaien waar zei hun geld mee verdienen denk ik dat dit erg op de inkomsten kunnen inhakken. € 25,00 tegenmoetkoming is in dat geval natuurlijk heel erg weinig gezien het inkomstenverlies wat er geleden kan worden.

Stephan, 4 juli 2007 10:51 pm

ik heb dus zo'n persoonsdomeinnaam (en aantal vrienden van mij ook)

www.leukgetal.nl zegmaar

ben zegmaar not amused met deze actie van SIDN
ben dus gewoon binnen half jaar mijn domeinnaam kwijt, die ik op heel vlek plekker communiceer....

Ediejo, 5 juli 2007 7:01 am

Waar gaat het heen in dit maffe land. Ik noem het legaal stelen. Ze pakken toch iets van je af zonder je toestemming.
Ik dacht dat alleen Balkenende gek was maar SDIN doet net zo hard mee.
En dan de vergoeding van 25 euro. Lachu zeker als het een domein is waarmee je inkomsten hebt.
Conclusie SIDN mag stelen. En mensen benadelen. Plus chanteren want als je meewerkt……. Met andere woorden als je niet meewerkt heb je flinke pech.
Ik schaam me langzaam om het feit dat ik Nederlander ben.
Dit land is compleet aan het doorslaan.

Ediejo

DLH Douma, 5 juli 2007 9:42 am

Leuke actie!

Staat er ook nog zo fijn op de website dat het maar om 500 domeinen gaat, volgens mij kloppen die stats al eens niet, want ik heb 21 particulieren .nl's. Krijg ik dan nu een lintje?

Belachelijk actie! Eerst introduceren ze het groot, net of het wereld nieuws is, dat je als particulier .nl mag regitreren. En nu opeens niet meer? Raar! Ben je wel even lekker 21 klanten kwijt!

Tevens wat is het voor smoes 'Het onderhouden van deze steeds kleiner wordende groep persoonsdomeinnamen vergt naar verhouding steeds meer tijd en aandacht' wat voor onderhoud???

Samet, 5 juli 2007 11:08 am

Waar gaat dit heen :S? Sidn wil volgens mij ook geen geld meer verdienen. IK ben verzekerd dat er zo een 90% Niet tevreden hier mee is!

Richard, 5 juli 2007 12:03 pm

Ik ben het met jullie eens dat de gang van zaken een beetje raar is, maar aan de andere kant: het zijn persoons domeinnamen. Die zijn bedoelt voor particulieren!
Het lijkt me sterk dat alle particulieren hun eigen hobby spulletjes verkopen. Een grote "schade" vergoeding vind ik beetje ver gaan, omdat particulieren er nooit echt "verlies" op kunnen maken. het is hoogstens vervelend. geef die mensen in ruil een echte .nl en een vergoeding (ok mag iets meer als 25 euro) en dat lijkt me prima. wat me meer zorgen baart is of de sidn dit zo maar mag doen....

Arnout Veenman, 5 juli 2007 12:07 pm

Richard, kijk eens naar www.fietsen.123.nl, de meneer daar achter heeft zelf ook zeer actief aan het DomeinnaamDebat 2006 meegedaan en verliet dat verheven, door de aanbeveling dat de rechten van houders van persoonsdomeinnamen (zijn rechten) zouden worden gerespecteerd.


Op de voorpagina van www.fietsen.123.nl staat de volgende statistiek: "Onze site telt per jaar: 5,6 miljoen paginaweergaven, 1,7 miljoen bezoeken en 1,2 miljoen (unieke!) bezoekers.". Dan kun je (zelfs als particulier) weldegelijk flink schade lijden!


Richard, 5 juli 2007 12:13 pm

Ik denk dat als er een redelijk overgangstermijn is dat dit niet zo'n probleem moet zijn. Ik ben helemaal met je eens dat de manier van werken van SIDN niet bepaald netjes te noemen is, zeker niet als er toezeggingen gedaan zijn die ze niet waarmaken. Toch blijf ik wel bij mijn punt dat je nooit echt heel veel verlies kan draaien op het moment dat je je wijziging van te voren aankondigd. Je kunt namelijk alleen reclame inkomsten mislopen, maar verder niet... Alles valt en staat natuurlijk wel bij een goede nieuwe domeinnaam...

DLH Douma, 5 juli 2007 5:28 pm

Ok ok, my bad (schaam schaam)

Ik dacht dat met dit bericht bedoeld werd dat ALLE domeinnamen die gereistreerd stonden op een particulier gingen vervallen. Dit betekend voor mij voor 10u geen reacties meer zonder koffie :P.

SIDN had mij netjes opgebeld zojuist, en me gevraagd of ze iets over het hoofd hadden gezien omtrend dit verhaal. Maar zoals ik al zei, ik zat fout.

Mijn excuses :)

Stephan, 5 juli 2007 6:45 pm

als ze zelfde actie zouden uitvoeren met bijvoorbeeld 2 letter .nl domeinnamen (wat eigenlijk op zelfde neerkomt)
zouden nu.nl en ns.nl leuk vinden....

ben nogsteeds not amused, wacht even netjes de brief af die ik ga krijgen
en dan maar eens bedenken hoe/wat ik ga reageren

25 euro is een lachtertje, ik ben al flink wat tijd kwijt om al mijn verwijzingen naar mijn domein aan te passen

en daarnaast google die het vrolijk in z'n achief blijft houden wat dan opeens niet meer werkt....

 • Pingback: “Rechtszekerheid .nl domeinnamen in het geding” · ISPam.nl

 • Pingback: 10 populairste artikelen van juli 2007 · ISPam.nl

 • Pingback: Conservatoir beslag op persoonsdomeinnaam www.112.nl · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.