Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interxion bouwt nieuw datacentrum in Amsterdam

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 3 oktober 2007 09:16 uur

Interxion datacentrumInterxion, met nu al vier datacentra in Amsterdam (vijf in heel Nederland), heeft aangekondigd een nieuw datacentrum in Amsterdam te gaan bouwen met maar liefst 4.200m2 datavloer. Interxion heeft in Nederland al 4.300m2 datavloer, die oppervlakte wordt nu bijna verdubbeld tot 8.500m2.

Interxion AMS-5 datacentrum
Het nieuwe Interxion ‘AMS 5’-datacentrum zal volledig redundante stroomvoorziening, koeling, alarm en beveiligingssystemen krijgen. Het datacentrum zal geschikt worden voor zowel standard als high-density hosting. De oplevering van het nieuwe datacentrum zal waarschijnlijk midden 2008 zijn. De locatie van het datacentrum is nog niet bekend gemaakt.

Michel van den Assem, algemeen directeur van Interxion Nederland:

Nog nooit zagen we zo’n enorme groei in de vraag naar datacenterruimte als nu. We beschouwen dit als een beloning voor onze reputatie als kwalitatief hoogstaande aanbieder van high-end datacenterdiensten. Door het bouwen van een vijfde datacenter in Amsterdam consolideren we onze leidende positie in de stad. Het toont eveneens onze sterke markt- en klantgerichtheid.

Een golf van nieuwe datacentra in Amsterdam
Naast Interxion kondigde TelecityGroup twee maanden geleden al aan ook een nieuw datacentrum te gaan bouwen in Amsterdam met 4.000m2 datavloer, waarvan het eerste deel eveneens midden 2008 zal worden opgeleverd.

Naast datacentra die nieuw worden gebouwd, worden oude datacentra nieuw leven in geblazen. Zo Virtu twee maanden geleden aangekondigd een datacentrum te openen in Amsterdam met maar liefst 3.500m2 datavloer. Daarnaast hebben NXS en TransIP twee weken terug het DCG Amsterdam datacentrum geopend met 1.200m2 datavloer.

Consolidatie en integratie ISP’s en datacentra
Interessant bij deze ontwikkelingen is dat datacentra zelf telkens meer managed hosting en services beginnen aan te bieden en liever zaken doen met grote accounts in plaats van continue kleine webhosting bedrijven over de (data)vloer te hebben.

Ik denk daarom dat Ocom managing director Con Zwinkels met zijn opmerking bij zijn notering in de Deloitte Technology Fast 50, over het feit dat er verdere consolidatie gaat plaats vinden, de spijker op zijn kop slaat. Datacentra bieden telkens vaker ISP-diensten aan en ISP’s openen eigen datacentra. Uiteindelijk denk ik dat we over een tijd twee soorten ISP’s hebben: ISP’s met eigen infrastructuur en ISP’s zonder!

Remon Akkermans, 3 oktober 2007 10:30 am

"Uiteindelijk denk ik dat we over een tijd twee soorten ISP’s hebben: ISP’s met eigen infrastructuur en ISP’s zonder!"

Ik zou daar nog een stap verder in gaan:
ISP's met eigen infrastructuur en de ISP's die overgenomen worden, onder andere omdat ze geen eigen infrastructuur kunnen ontwikkelen.

Triloxigen, 3 oktober 2007 12:16 pm

De prijzen zijn nu vaak hoog vanwege het steeds voller raken van datacentra.

Maar komt er zo geen overvloed aan vloer waardoor de prijzen straks keihard naar beneden gaan met de nodige gevolgen?

Remon Akkermans, 3 oktober 2007 12:25 pm

Nee, de prijzen zijn voornamelijk veel hoger omdat er meer stroom en koeleisen worden gesteld aan een datavloer. Dit brengt hogere kosten voor het bouwen en onderhouden van een datacentrum met zich mee, waardoor de prijzen per footprint stijgen.

ook is er steeds meer sprake van high density hosting.

High density hosting is een klasse apart. We spreken over high density van ongeveer 96A gemiddeld verbruik per rack (blades) en zo een rack weegt samen met inhoud ongeveer 1000 kilo, dat is bijna twee keer zoveel als een "normaal" gevulde rack.

Vloerload moet dus omhoog en stroom en koelcapaciteit, veel van de huidige centra zijn hier niet op berekend.

Martijn Veldhuizen, 3 oktober 2007 1:22 pm

Zodra men een oplossing kan vinden voor het koelen kan de prijs gemiddeld met 30% naar beneden. Warmte blijft een mega issue waar je ook zit. Het rack is namelijk ook nog steeds je rack en ook daar zit je op een gegeven moment met warmte bronnen en een max.

@ Remon.

Vorige week een rack laten wegen @ interxion. Die woog 1254 kilo beetje te vol gestouwed met 1U servers van een client. Trok ook 49A dat rack hoor ;) Een redbus rackje met "dure" equipment is zon 300KG. (23KG per server + 100KG rack) High density is dus wat meer dan twee keer op die manier)

Arjan Bijnen, 4 oktober 2007 9:47 am

@Remon Akkermans: prijzen van stroom is alweer oud verhaal. Inmiddels zijn de prijzen voor grote inkopers alweer stukken lager geworden en hier en daar berekend slechts een enkeling dit werkelijk door.

Paul, 4 oktober 2007 11:26 am

Owja Arjan?

Dan wil ik graag weten waar jij je stroom inkoopt :)

Remon Akkermans, 4 oktober 2007 2:59 pm

@Arjan Bijnen : helaas is dit niet het geval, stroom is nog altijd een grote kostenpost (de grootste kostenpost) van colocatie.

Ik heb nog geen prijsdalingen mogen aanschouwen, mocht je een leverancier weten die tegen betere prijzen aan grootverbruikers kunnen leveren, laat het ons dan gerust even weten.

Arjan Bijnen, 4 oktober 2007 4:02 pm

Voor "grootgebruikers" zijn de kosten de afgelopen maanden weer omlaag gegaan. De grootste kosten zijn inderdaad nogsteeds de stroomkosten.

Wat ik met mijn bericht wil zeggen is dat vele grootverbruikers wel een prijsdaling hebben gekren maar deze uberhaubt niet doorberekenen aan hun klanten. Het enige moment dat je ze hoort is wanneer de prijs omhoog gaat. De prijs stijgt vervolgens om niet meer omlaag te gaan.

Marco, 4 oktober 2007 4:16 pm

www.endex.nl

Komen vervelende stroomtijden aan.
En inderdaad, hoe meer stroom je verbruikt, hoe hoger de kosten per unit ( kw/h ). Omgedraaide wereld..

Arjan Bijnen, 4 oktober 2007 5:52 pm

@Marco: Mits je de stroom natuurlijk vooraf in grote getallen inkoopt. In dat geval ben je vaak een stuk goedkoper uit als dat je de stroom los inkoopt.

Paul, 4 oktober 2007 6:40 pm

Arjan,

Nogmaals, waar baseer je je op?

Wij vallen ook onder grootverbruikers en hebben echt geen prijsverlagingen gehad, alleen maar verhogingen.

Jordy, 4 oktober 2007 10:20 pm

Arjan,

Helaas zit je er echt naast, de stroom wordt de komende tijd alleen nog duurder.
De prijs van stroom is daarnaast ook nog eens in grote lijnen gelieerd aan de olieprijzen en die breken record na record zonder dat er een plafond in zicht is.
Ga er dus maar vanuit dat de (vaak) jaarlijkse prijsverhogingen bij de DC's de komende jaren niet stoppen.

Arjan Bijnen, 4 oktober 2007 11:55 pm

Ik baseerde mijn stelling volledig op berichten welke eerder dit jaar zijn uitgegeven zijn door o.a. de NUON. De berichten zijn o.a. door begrotingsplannen van de regering (ontmoediging grootverbruik) inderdaad achterhaald. Mijn excuses.

Ondanks dit zijn er wel mogelijkheden voor grootverbruikers om voordeliger stroom (vooraf) in te kopen. Daarnaast leverd het beleggen in groene stroom projecten zoals bijvoorbeeld Shell en EvoSwitch doen natuurlijk ook zijn voordelen op.

 • Pingback: EvoSwitch datacentrum investeert 7 miljoen in aanleg datavloer · ISPam.nl

 • Pingback: InterXion breidt AMS5 datacenter uit » Clippy.be

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.