Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De 8 soorten hostingbedrijven anno 2014

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 mei 2014 09:06 uur

In 2007 publiceerde ik op ISPam.nl een overzicht van de 7 soorten hostingbedrijven. Dat overzicht volstaat niet meer, omdat de samenstelling van de hostingmarkt in 7 jaar tijd veranderd is. Daarom een nieuw overzicht van de 8 verschillende soorten hostingbedrijven anno 2014.

Dit keer heb ik van alle soorten hostingbedrijven ook een indicatie gegeven van het serviceniveau, voor welke doelgroep het hostingbedrijf geschikt is, de betrouwbaarheid, de continuïtei, en een schatting van het marktaandeel en het aantal bedrijven in de branche. De betrouwbaarheid ziet op de vraag of het bedrijf doet wat er van verwacht kan worden en de continuïteit of het bedrijf gedurende lange tijd zal bestaan en of het in het geval van calamiteiten kan overleven.

Slaapkamerhosters

Tieners die voor webhostingbedrijf spelen. Het patroon is vaak hetzelfde, webhosting wordt aangeboden op een reseller webhostingpakket van een bepaalde budgethoster én virtuele servers van een heel grote buitenlandse partij worden met een flinterdunne opslag doorverkocht. Werken vaak samen met vriendjes en andere ‘vrijwilligers’. De dienstverlening is héél wisselend en onvoorspelbaar.

De betrouwbaarheid en continuïteit zal in de meeste gevallen niet al te best zijn. Helaas zijn slaapkamerhosters nauwelijks te onderscheiden van betrouwbare hostingbedrijven. Vaak zijn ze enkel te herkenen doordat het bedrijf vrij recent is opgericht én de geboortedatum van de eigenaar (die via de Kamer van Koophandel te achterhalen is). Klanten die met deze hostingbedrijven in zee gaan lopen een groot risico om van een koude kermis thuis te komen

Geschikt voor: Eigenlijk voor niemand, hooguit voor familie en vriendjes.
Serviceniveau: Onvoorspelbaar
Continuïteit: Zeer laag
Betrouwbaarheid: Laag
Geschat percentage gehoste websites: <1%
Geschat percentage bedrijven: 2%
Voorbeelden: 0100Dev, Prelution, ThaHosting

ZZP hostingbedrijven

Dit zijn zeer kleine hostingbedrijven met één of twee eigenaren en geen (vast) personeel, maar werken veelal met freelancers om hen te ondersteunen. Ook is er meestal geen sprake van een extern kantoor. Wel bedienen deze hostingbedrijven meestal enkele honderden tot duizenden klanten. Veel van de klanten kennen de ondernemer(s) persoonlijk of zijn bij het bedrijf terecht gekomen door mond-tot-mond reclame.

De service van de ZZP hostingbedrijven is over het algemeen goed tot zeer goed. Er is vaak sprake van een persoonlijke service, omdat de ondernemer zelf voor alles verantwoordelijk is, kunnen problemen relatief eenvoudig en snel worden opgelost. De betrouwbaarheid is over het algemeen ook goed. De continuïteit is laag, wanneer er iets met de ondernemer gebeurt, dan is het hostingbedrijf in één klap een roerloos schip, tenzij er voorzorgsmaatregelen zijn genomen.

Geschikt voor: Particulieren, MKB-bedrijven, kleine webwinkels die een persoonlijke service willen en minder waarde hechten aan continuïteit
Serviceniveau: Hoog
Continuïteit: Laag
Betrouwbaarheid: Redelijk tot hoog
Geschat percentage gehoste websites: 40%
Geschat percentage bedrijven: 75%
Voorbeelden: Bitency, KeistadWeb, Phost.nl, xYnta

Kleine hostingbedrijven

Dit zijn kleine hostingbedrijven met enkele (vaste) medewerkers, tot maximaal ongeveer 8 werkzame personen (inclusief de ondernemer(s)) en een eigen kantoor. Door de aanwezigheid van personeel worden verschillende functies vaak door verschillende personen uitgevoerd, maar er is nog geen sprake van formele structuren.

Het aantal klanten en de service van kleine hostingbedrijven is sterk afhankelijk van het bedrijfsmodel. Zo kan er met relatief weinig personeel (en lage marges) geprobeerd worden om een zo hoog mogelijke omzet te bereiken en aan de andere kant juist worden geprobeerd een zó hoog mogelijke serviceniveau te bereiken. De betrouwbaarheid van dit soort bedrijven is over het algemeen goed. De continuïteit van dit soort bedrijven is sterk afhankelijk van de mate waarin rekening is gehouden met de afhankelijkheid van de beschikbaarheid van de ondernemer(s) in het bedrijf.

Geschikt voor: Particulieren, MKB-bedrijven, kleine webwinkels
Serviceniveau: Redelijk tot hoog
Continuïteit: Redelijk tot hoog
Betrouwbaarheid: Hoog
Geschat percentage gehoste websites: 12%
Geschat percentage bedrijven: 5%
Voorbeelden: Digistate, Domeinenzo, Vedaweb

Commodity hostingbedrijven

De hostingbedrijven in deze categorie hebben héél veel klanten. De producten zijn volledig gestandaardiseerd en met een hoog volume en relatief lage marges wordt een zo groot mogelijke omzet behaald. Bij deze bedrijven zijn een tiental tot maximaal enkele honderden personen werkzaam.

De service van deze bedrijven is over het algemeen minder hoog dan bij andere hostingbedrijven. De continuïteit en betrouwbaarheid is over het algemeen wel goed, gezien de bedrijven in ieder geval op korte termijn geen last hebben van de uitval van één of enkele medewerkers.

Geschikt voor: Particulieren, MKB-bedrijven, kleine webwinkels zonder hoge eisen
Serviceniveau: Laag tot redelijk
Continuïteit: Hoog
Betrouwbaarheid: Hoog
Geschat percentage gehoste websites 40%
Geschat percentage bedrijven: 2%
Voorbeelden: Hostnet, Mijndomein, Versio

Premium hostingbedrijven

Deze hostingbedrijven gaan juist niet voor de laagste prijs, maar voor een zo goed mogelijk product en de beste service. Het aantal klanten per bedrijf is relatief beperkt, maar daar staat ook een relatief hoge omzet per klant tegenover. Het aantal werkzame personen bij deze bedrijven zal gemiddeld liggen tussen de 9 en de 50 personen.

Het serviceniveau van de premium hostingbedrijven ligt over het algemeen hoog tot zeer hoog. Daarnaast zijn er ook veel van deze bedrijven die zich specialiseerd hebben in een bepaalde niche. Daarbij valt te denken aan Mangento en andere soorten webwinkel hosting. De continuïteit en betrouwbaarheid van deze hostingbedrijven is over het algemeen goed.

Geschikt voor: MKB bedrijven die afhankelijk zijn van hun website, kleine tot middelgrote webwinkels, kleine overheden
Serviceniveau: Hoog
Continuïteit: Hoog
Betrouwbaarheid: Hoog
Geschat percentage gehoste websites 5%
Geschat percentage bedrijven: 1%
Voorbeelden: Bluerail, Byte, Savvii

Managed hostingbedrijven

Managed hostingbedrijven ontzorgen de klant volledig. Bij deze bedrijven draait het om service levels, een maximale performance en contracten waarin precies staat afgesproken wat de klant mag verwachen. Het gaat niet om de hosting zelf, maar om de service daaromheen. Ook gaat het om de zorg dat de website of beter gezegd applicatie van de klant te allen tijde goed functioneert.

Het aantal medewerkers van managed hostingbedrijven ligt op minimaal 10, maar ligt vaak nog een stuk hoger om de dienstverlening die is afgesproken met de klant ook te kunnen garanderen. Betrouwbaarheid en continuïteit spelen een sleutelrol bij deze bedrijven. Deze zijn over het algemeen daarom ook zeer hoog.

Geschikt voor: Grote webwinkels, MKB-bedrijven met een mission critical applicatie of website en het groot bedrijf, overheden
Serviceniveau: Hoog
Continuïteit: Hoog
Betrouwbaarheid: Hoog
Geschat percentage gehoste websites 1%
Geschat percentage bedrijven: 5%
Voorbeelden: BIT, Intermax, IS Group, Nines, Schuberg Philis

Infrastructuur hostingbedrijven

De hostingbedrijven leveren de infrastructuur waar andere hostingbedrijven en (grote) bedrijven op vertrouwen. Het gaat daarbij van racks met een uplink, domeinnaamresellers en IaaS. Het aantal werkzame personen ligt veelal tussen de 10 en enkele honderden.

Als bouwsteen van de (mission critical) infrastructuur van grote bedrijven en hostingbedrijven is continuïteit en betrouwbaarheid essentieel. Deze zijn over het algemeen ook hoog. Het serviceniveau daarentegen is veelal minder hoog, tenzij dit is afgesproken in bijvoorbeeld een SLA. Het gaat om de (kale) infrastructuur en service speelt enkel een bijkomende rol.

Geschikt voor: Hostingbedrijven, alle soorten bedrijven
Serviceniveau: Laag
Continuïteit: Hoog
Betrouwbaarheid: Hoog
Geschat percentage gehoste websites Nvt
Geschat percentage bedrijven: 2%
Voorbeelden: CloudVPS, LeaseWeb, Openprovider, TransIP

Telecombedrijven

Telecombedrijven hebben net zoveel gezichten als doelgroepen die ze bedienen. Er werken veelal honderden tot duizenden personen. Hosting wordt vaak aangeboden in combinatie met andere producten als een pakket en vaak verkocht via resellers. De continuïteit en betrouwbaarheid is over het algemeen goed tot zeer goed. Het serviceniveau is laag.

Geschikt voor: Telecom resellers
Serviceniveau: Laag
Continuïteit: Hoog
Betrouwbaarheid: Hoog
Geschat percentage gehoste websites 2%
Geschat percentage bedrijven: <1%
Voorbeelden: KPN, UPC

IT-outsourcingbedrijven

De grens tussen traditionele IT en hosting begint telkens meer te vervagen. IT-outsourcingbedrijven beginnen zich daarom ook telkens meer te richten op hosting. Bij deze bedrijven werken honderden tot duizenden personen. Ook (bepaalde afdelingen) van telecombedrijven vallen onder deze categorie hostingbedrijven.

Het serviceniveau bij IT-outsourcing is hoog en de structuren zijn (zeer) formeel. Alles is tot in de puntjes gedocumenteerd en afspraken liggen vast in vuistdikke contracten. Vaak zijn deze tot stand gekomen na een aanbesteding.

Geschikt voor: Overheden, grote bedrijven
Serviceniveau: Hoog
Continuïteit: Hoog
Betrouwbaarheid: Hoog
Geschat percentage gehoste websites <1%
Geschat percentage bedrijven: 1%
Voorbeelden: Atos, Imtech ICTSogeti

 

[advpoll id=”30″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Cas de Reuver, 13 mei 2014 11:13 pm

Hoezo hebben de slaapkamerhosters geen toekomst of zijn ze voor niemand geschikt? Ik ken er genoeg waar het gewoon goed mee gaat en veel klanten hebben.

Marin, 15 mei 2014 3:33 pm

Goede weergave van de branche.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.