Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Samenwerking SIDN en VVR op de goede weg

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 12 oktober 2012 08:05 uur

De Vereniging van Registrars (VVR) van de SIDN bestaat inmiddels bijna anderhalf jaar. Na een kritische beginperiode waren de eerste signalen na een aantal bijeenkomsten positief. ISPam.nl sprak met Michiel Henneke, marketing manager bij SIDN en Erik Logtenberg, voorzitter van de VVR  in twee aparte interviews over hoe de samenwerking er na anderhalf jaar voor staat.

“Die samenwerking is eigenlijk wel op gang gekomen nu. Je moet elkaar natuurlijk het eerste jaar altijd een beetje aftasten, maar in de regel merk je dat we toch een heel productief jaar achter de rug hebben, we hebben veel onderwerpen besproken”, zegt Henneke. Logtenberg plaatst wel wat kanttekeningen bij de samenwerking. “Wij zijn als registrars blij dat we deze samenwerking hebben, het is een sterke verbetering van de vorige situatie. Maar we kunnen vaststellen dat de voortgang traag is. We hadden veel plannen en de uitvoering daarvan gaat mondjesmaat.”


Operationele uitvoering
Vooral op operationeel gebied lijken de twee partijen elkaar gevonden te hebben. Michiel Henneke:  “We hebben ook een aantal kleinere onderwerpen weten te tackelen waaronder de commissies binnen de VVR, die krijgen nu wat meer body.” Logtenberg is het daarmee eens: “De operationele zaken, die worden efficiënt afgehandeld, daar hebben we goedwerkende commissies voor. Maar als je kijkt naar de strategische punten, daar komt meer politiek bij kijken en die vragen meer tijd.”

Op strategisch gebied zijn er dus wel een aantal knelpunten. “Er is nog wel eens een verschil van inzicht over strategie en marktontwikkelingen”, zegt Henneke. Logtenberg is dat met hem eens. “Wij willen ook vooral de politieke agenda verwezenlijken. De registrars willen dat de SIDN ook vooral doet waarvoor het is opgericht, namelijk domeinnamenregistratie faciliteren. Dat is meer een politieke aangelegenheid, daar krijg je niet zo snel de handen op elkaar.”

Ongevraagd advies
De VVR kan naast gevraagd advies ook ongevraagd advies geven aan de SIDN. Dat is inmiddels een aantal keer gebeurd, aldus Henneke. “DNSSEC is een goed voorbeeld. Na verhuizing van domeinnamen bleek dat er veel kapotte domeinnamen achterbleven; het bijbehorende key-materiaal was niet verwijderd. Dat leidde tot vervuiling. De VVR kwam naar ons toe met dit probleem en wij zijn snel aan de slag gegaan om het op te lossen.” Maar ook over de iPhone-applicatie van de SIDN heeft de VVR ‘ongevraagd’ advies uitgebracht. “Toen de SIDN een iPhone app uitbracht, terwijl veel registrars zelf hadden geïnvesteerd in een eigen applicatie, waren we niet echt blij. Ook omdat wij van tevoren niet geïnformeerd werden. Daar hebben we een adviesrapport over uitgebracht”, zegt Logtenberg.

Toekomst
“In de komende periode moet blijken of wij een mentaliteitsverandering voor elkaar krijgen”, zegt Logtenberg. “We hebben nu natuurlijk wel iemand in de Raad van toezicht in de persoon van Willem van Waveren, maar voor hij zich kan profileren moet hij credibilty opbouwen. Onze oprichters willen uiteindelijk wel resultaat zien. Dit is nu nog een bescheiden insteek, met veel ruimte voor overleg. Operationeel gebeurt er nu al veel, nu nog het politieke en strategische proces.”

Michiel Henneke geeft aan blij te zijn met de ingeslagen weg: “Voor veel dingen  heb je een kleine groep nodig waarmee je snel kunt schakelen en die goed bekend is met de achtergrond. En waarvan je kunt verwachten dat zij hun volledige achterban goed vertegenwoordigen. De VVR heeft al deze factoren in huis en kan daardoor snel een besluit nemen. Dat is precies wat wij nodig hebben.”

ISPam.nl Job board

iknie, 29 november 2012 1:20 am

Maar namens wie spreken ze nou? Sinds oprichting VVR al meerdere beloftes tot bezoek gehad, niemand gezien. Wij hebben gevoel dat de VVR zich vooral voor belang van zichzelf en de grotere spelers bezig is. Willen om die reden ons lidmaatschap VVR stoppen.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?