Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Top 10 van maart: Glasvezelbreuk, (stroom)storingen, DDoS aanvallen en kijkje in datacenter

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 2 april 2015 12:00 uur

Maart stond op ISPam.nl in het teken van glasvezelbreuk, (stroom)storingen, DDoS-aanvallen en kijkje in datacenter. Maar er was meer te beleven in de wereld van hosting, cloud en datacenter. Dit keer naast de top 10 best van gelezen artikelen, de top 3 van de redactie en ook een top 3 van het best gelezen bedrijfsnieuws.

Het belangrijkste nieuws gemist? Hierbij de best gelezen artikelen van maart:

1. Glasvezelbreuk zorgt voor netwerkstoring CloudVPS

Het netwerk van CloudVPS is getroffen door een storing. Uit een tweet van CloudVPS blijkt dat de storing is veroorzaakt door graafschade aan een glasvezel in de buurt van Equinix. CloudVPS maakt gebruik van datacenters Equinix AM1 en AM3 in Amsterdam.
Lees het volledige bericht

2. Storing hostingbedrijf Strato duurt al bijna een dag 

Het Duitse hostingbedrijf Strato is getroffen door een ernstige storing die nu al bijna een dag duurt. Op Twitter klagen verschillende klanten over het feit dat hun servers onbereikbaar zijn en ook niet kunnen worden gereboot. In reactie daarop adviseert Strato de klanten om voor de zekerheid om een backup van hun server te maken.
Lees het volledige bericht

3. Datacenters draaien gewoon door tijdens stroomstoring

De stroomstoring die een groot deel van Noord-Holland vanmorgen trof, heeft niet voor problemen gezorgd bij de meeste datacenters die gevestigd zijn in het getroffen gebied. Verschillende datacenters laten op Twitter weten geen last van de stroomstoring te hebben en zonder problemen op ups-systemen en diesel aggregaten te zijn overgeschakeld. Alleen XS4ALL meldt op Twitter dat een aantal servers in het datacenter last hadden van de stroomstoring. Ook hoster Byte die gebruik maakt van het datacenter van XS4ALL is door de stroomstoring getroffen.
Lees het volledige bericht

4. DDoS-aanvallen op hosters: Vier hosters aan het woord

Hosters worden erg vaak met DDoS-aanvallen geconfronteerd. Bijna de helft had in de afgelopen twee weken een DDoS-aanval zien binnenkomen. Meerdere hosters lieten weten zelfs dagelijks een DDoS-aanval voorbij te zien komen. Is het aantal aanvallen schokkend of hoort het erbij? ISPam.nl gaat in een serie artikelen op zoek naar antwoorden rondom dit onderwerp. Vandaag: hoe gaan hosters met DDoS-aanvallen om?
Lees het volledige bericht

5. CloudVPS: Storing veroorzaakt door twee glasvezels in één kapot gegraven duct

In een e-mail naar klanten heeft CloudVPS meer bekend gemaakt over de langdurige netwerkstoring die door een glasvezelbreuk was veroorzaakt. In die e-mail bevestigt CloudVPS de vermoedens die er bestonden: beide glasvezels die de ring vormen tussen de datacenters die CloudVPS gebruikt, liepen door dezelfde kapot gegraven duct. CloudVPS maakt ook excuses aan haar klanten, maar stelt dat het probleem buiten haar invloed lag.
Lees het volledige bericht

6. Kijkje in het datacenter bij Dataplace Alblasserdam

Wat is er nou leuker dan een kijkje te nemen binnen in een datacenter? Het is voor onze bezoekers onmogelijk om elk Nederlands datacenter zelf te bezoeken. ISPam.nl springt in dit gat met een nieuwe rubriek: Kijkje in de keuken van een datacenter. In de eerste aflevering namen wij een kijkje bij Dataplace en stelden wij Gerben van der Veen, Managing Director, een aantal vragen over de visie van het datacenter, de klanten en de toekomst. Tot slot nemen wij aan de hand van een aantal foto’s ook daadwerkelijk een kijkje in het datacenter.
Lees het volledige bericht

7. Vorige eigenaar hostingbedrijf USCN Internet Services: Bloeiend bedrijf overgedragen

Hostingbedrijf USCN Internet Services heeft haar eigen faillissement aangevraagd. In het artikel krijgt de vorige eigenaar van het bedrijf de nodige kritiek van de huidige eigenaresse. Hij is het niet met de kritiek eens en stelt open kaart te hebben gespeeld ten tijde van de verkoop en een bloeiend bedrijf te hebben overgedragen.
Lees het volledige bericht

8. NaWas: de oplossing tegen DDoS-aanvallen?

Uit een vragenlijst op ISPam.nl bleek de afgelopen maanden dat hosters erg vaak met een DDoS-aanval worden geconfronteerd. Bijna de helft had een DDoS-aanval zien binnenkomen. Meerdere hosters lieten weten zelfs dagelijks een DDoS-aanval voorbij te zien komen. Is het aantal aanvallen schokkend of hoort het erbij? ISPam.nl gaat in een serie artikelen op zoek naar antwoorden rondom dit onderwerp. Vandaag: De Nederlandse anti-DDoS Wasstraat (NaWas) gaat de wereld over. Is dit de oplossing?
Lees het volledige bericht

9. Serverius voert noodonderhoud uit aan routers na storing

Door een storing was het Serverius netwerk zondagochtend slecht bereikbaar. Op Twitter lieten verschillende hosters weten door de storing getroffen te zijn. Om de storing te verhelpen, werd in eerste instantie de hardware van een router vervangen. Hiermee was de storing echter ook nog niet opgelost. Het probleem bleek namelijk een bug in de routersoftware te zijn.
Lees het volledige bericht

10. Gevaarlijke Xen bug maakt rebooten virtuele servers noodzakelijk 

Een nieuwe bug in de Xen hypervisor zorgt ervoor dat cloudproviders wereldwijd miljoenen virtuele servers moeten rebooten om de bug te kunnen patchen. Onder meer Amazon en Rackspace hebben bekend gemaakt dat er miljoenen virtuele servers moeten worden gereboot in verband met de bug. In Nederland heb ik maar één hoster gezien die melding maakt van de bug. De tijd dringt echter want op 10 maart wordt de werking van de bug bekend gemaakt en dan wordt ook duidelijk hoe deze is te misbruiken.
Lees het volledige bericht

Benieuwd naar wat de redactie de meeste interessante artikelen vond? Hierbij onze top 3:

1. AbuseIO: Hoe een open source-projectje een groot verschil kan maken

BIT gebruikt al sinds 2009 een zelfgemaakte tool onder de naam AbuseReporter voor het ontvangen en verwerken van abuse-meldingen. Het idee achter AbuseReporter is om zonder al teveel moeite zoveel mogelijk informatie te kunnen verzamelen en daarna klanten (al dan niet automatisch) te informeren.
Lees het volledige bericht

2. Verhogen hosters de prijzen door de zwakke euro? Vier hosters aan het woord

Een aantal weken geleden werd bekend dat de zwakke euro internationale domeinnamen en SSL-certificaten duurder maakt. Versio is de eerste grote hoster die om die reden heeft aangekondigd zijn tarieven te verhogen. Is Versio de enige of denken meerdere bedrijven hier hetzelfde over? Wij vroegen 4 partijen naar hun visie op dit vraagstuk.
Lees het volledige bericht

3. Xen bug reboots: Wennen aan haperingen in de cloud

System reboot. Keek niemand van op: zo nu en dan was dat noodzakelijk op systemen in een datacenter. Dat is in de cloud niet anders. Ook daar hebben we af en toe te maken met verstoringen en moeten systeem opnieuw worden opgestart. Toch is het wel nieuws als het heel veel systemen betreft. Tussen nu en 10 maart gaat bijvoorbeeld Softlayer alle systemen rebooten die op de Xen Hypervisor draaien, dit vanwege mogelijke kwetsbaarheid in de hypervisor zelf.
Lees het volledige bericht

Hierbij onze top 3 van best gelezen bedrijfsnieuws van afgelopen maand:

1. Serverius heeft nieuw DDoS filter gelanceerd op CeBIT

Tijdens de CeBIT 2015 Duitsland heeft Serverius een vernieuwde versie van haar DDoS-filter gelanceerd. Tijdens de presentatie op het ‘solution stage’ besprak Gijs van Gemert een aantal van de ruim 150 nieuwe functies binnen het DDoS-klantenpaneel zien. Naast deze nieuwe mogelijkheden werden er tevens ook 5 belangrijke toevoegingen aan de Serverius DDoS cleaning engine toegevoegd. Hiermee kan er beter worden opgetreden tegen de professioneel georganiseerde DDoS-aanvallen van de afgelopen tijd.
Lees het volledige bericht

2. Rechter maakt een einde aan bewaarplicht communicatiegegevens

Vandaag heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in het kort geding tegen de Staat over de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie. De vorderingen zijn toegewezen. De Staat moet die wet, die inhoudt dat telecombedrijven en internetproviders diverse gegevens over internet- en telefoniegebruik zes tot twaalf maanden moeten bewaren zodat justitie die kan gebruiken voor het handhaven van de wet, voor de eisers buiten werking stellen.
Lees het volledige bericht

3. Redbee eerste Nederlandse hostingprovider gecertificeerd als PCI-DSS Certified Service Provider

Redbee heeft onlangs de unieke status van PCI-DSS level-1 Certified Service Provider behaald en is daarmee het eerste hostingbedrijf dat in Nederland gecertificeerd is om managed hosting uit te voeren voor PCI-DSS compliant omgevingen. PCI-DSS staat voor Payment Card Industry Data Security Standard en wordt wereldwijd ingezet ter bescherming van creditcarddata. Alle organisaties die creditcards opslaan, verwerken of verzenden, zijn verplicht om te voldoen aan deze standaard.
Lees het volledige bericht

Henk, 6 april 2015 4:15 am

DDos aanvallen blijven populair. Maar dat komt omdat je tegenwoordig voor een paar tientjes een server kunt laten platleggen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.