Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Senator Franken ten strijde tegen dataretentie wetsvoorstel

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 maart 2007 20:31 uur

Senator Franken, die tevens hoogleraar recht en informatica aan de Universiteit Leiden is, heeft in het programma Juridische Zaken op BNR nieuwsradio zich in krachtige bewoordingen uitgelaten over het Nederlandse wetsvoorstel voor implementatie van de dataretentie-richtlijn.

In het radioprogramma zegt senator Franken ondermeer over de aanstaande bewaarplicht:

Eigenlijk zoek je naar een paar druppels in een oceaan, een spelt in een hooiberg is niet eens meer een vergelijking die opgaat. Omdat ik het a. onzinnig vind, b. gevaarlijk vind en c. een reden om de kosten te verhogen, voor ook consumenten want die zullen het uiteindelijk moeten gaan betalen. Ik vind het gevaarlijk, omdat er een hele massa gegevens bewaard gaat worden, waarschijnlijk in een centraal instituut. Nou dat is een heel aantrekkelijk doelwit voor criminelen, daarvoor hoef je niet eens een terrorist te zijn, want die kunnen daar dan chantage mee plegen. Je kan iets nooit 100 procent beveiligen, je kan er een heleboel aan doen, maar je moet met bepaalde risico’s leven.

Daarnaast geeft senator Franken aan dat hij alle partijen, partij overstijgend van SP tot VVD, in de Eerste Kamer heeft meegekregen wat betreft zijn standpunt. Hij heeft zelfs een aantal maal namens de gehele Eerste Kamer het woord mogen voeren over het onderwerp. Het wetsvoorstel zal wanneer het bij de Eerste Kamer wordt ingediend op veel weerstand kunnen rekenen. De uitspraak dat het wetsvoorstel zal worden verworpen door de Eerste Kamer, laat senator Franken zich niet met zoveel woorden ontlokken. Senator Franken zegt hierover:

Wanneer het wetsvoorstel voorligt dan zullen we er met zijn allen bij elkaar gaan zitten en kijken wat er gebeurt. (…) Een Eerste Kamer is op zich ook niet gebonden aan een regeerakkoord.

Het is dus te hopen dat de bewaarplicht door de Eerste Kamer zal worden verworpen. Al moet daarbij worden opgemerkt dat gezien de Europese dataretentie richtlijn er nou eenmaal is, deze niet zonder meer ter zijde kan worden geschoven. De omzetting naar Nederlandse wet zal dus moeten plaatsvinden.

Een (aanstaande) verwerping van het wetsvoorstel van de Eerste Kamer, zou kunnen leiden tot een wetsvoorstel dat dichter ligt bij de minimale vereisten van de dataretentie-richtlijn. Wat op zichzelf als verbetering (eigenlijk minder slecht) kan worden aangemerkt. Het is te hopen dat de punten van kritiek die zijn aangedragen door zowel de ISP’s als het CBP in een nieuw of aangepast wetsvoorstel worden verwerkt. Al zou het natuurlijk het mooiste zijn wanneer de aanstaande bewaarplicht helemaal van de baan zou zijn.

Daarnaast hulde voor senator Franken, die zowel binnen als buiten de Eerste Kamer enorm goed werk verzet. Enkele dagen geleden riep ik dat het jammer is dat het niet mogelijk is om leden van de Eerste Kamer rechtstreeks te kiezen. Gezien ik dan absoluut mijn stem zou uitbrengen op senator Franken, omdat hij door het werk dat hij verzet voor mij een held is. Hiermee maakt hij dat opnieuw waar en daarvoor nogmaals hulde!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.