Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Jaaroverzicht 2007: BREIN vs ISP’s

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 januari 2008 08:01 uur

BREINIn 2007 heeft de auteursrechten beschermer Stichting BREIN flink huisgehouden, waarbij het ondermeer een aantal ISP’s met succes voor de rechter heeft gedaagd. In dit Jaaroverzicht 2007: BREIN vs ISP’s, een overzicht van hoe BREIN en ISP’s de degens hebben gekruist in 2007.

ISP’s verplicht zonder rechterlijke uitspraak NAW-gegevens te verstrekken
KPNIn een rechtszaak die door BREIN tegen KPN wordt gestart, waarbij BREIN de naw-gegevens van de abonnee vordert, wordt BREIN in het gelijk gesteld door de rechter.

De rechter stelt zelfs dat een ISP de toetsing of iets rechtmatig is, niet aan de rechter mag overlaten, maar daar zelf toe verplicht is. Doet de ISP dat niet, dan handelt deze zelf onrechtmatig. Hiermee slaat de rechter een nieuwe (verkeerde) weg in. ISP’s moeten volgens de rechter zelf vorderingen van bijvoorbeeld BREIN beoordelen en zonder rechterlijke uitspraak de NAW-gegevens van klanten verstrekken.

Klachtenprocedure
XS4ALLNaar aanleiding van de rechtelijke uitspraak zag XS4ALL zich genoodzaakt om een klachtenprocedure te ontwikkelen, die er voor moet zorgen dat er zo min mogelijk onnodige juridische stappen worden ondernomen en de beklaagde de mogelijkheid geeft zelf zijn verantwoordelijkheid te nemen. Ook wil XS4ALL met de klachtenprocedure het verstrekken van persoonsgegevens, waartoe ISP’s in sommige gevallen verplicht zijn volgens de rechterlijke uitspraken, tot een minimum beperken.

Bittorrent websites zijn illegaal
LeaseWebIn een volgende rechtszaak tegen LeaseWeb waarin BREIN het afsluiten van een bittorrent website eiste en de naw-gegevens van de eigenaar van de bewuste website, wordt LeaseWeb door de rechter verplicht om aan de vordering van BREIN te voldoen. LeaseWeb is tegen het vonnis in beroep gegaan.

BREIN kraait victory
BREINNa de rechtszaak tegen LeaseWeb regent het nieuwsberichten van BREIN dat er bij verschillende providers opnieuw Bittorrent websites uit de lucht zijn gehaald en de naw gegevens van de eigenaren zijn overgedragen. BREIN directeur Tim Kuik stelt daarbij zelfs dat wanneer ISP’s niet over de juiste naw-gegevens van hun klanten zouden beschikken, aansprakelijk zijn voor het handelen van hun klanten.

Internetpiraten vrijgesproken
Logo Openbaar MinisterieOok krijgt BREIN met een tegenslag te maken, in een strafzaak tegen vermeende internetpiraten achter de website Releases4U en ShareConnector krijgt het openbaar ministerie, dat zwaar is ondersteunt door BREIN, vrijwel nul op rekrest. Als troostprijs voor het OM en BREIN worden 3 verdachten wel veroordeeld voor het uploaden van een aantal auteursrechtelijk beschermde werken en ze krijgen hier allemaal een boete van 250 euro voor. Het OM heeft beroep tegen dit vonnis aangetekend.

Filters in Belgie
ScarletIn BelgiĆ« weten de collega’s van BREIN een overwinning te boeken in een al jaren lang lopende rechtszaak tegen de in Belgie relatief kleine provider Scarlet. De rechter verplicht Scarlet om een filter op haar netwerk te installeren, die het onmogelijk maakt om met P2P auteursrechtelijk beschermde bestanden uit te wisselen. Gelukkig heeft Scarlet tegen het vonnis beroep aangetekend.

Advocaat-Generaal EU: Geen naw-gegevens voor private partijen (zoals BREIN)
CVRIAAdvocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie Kokott geeft in een conclusie die voorafgaat aan een prejustitiĆ«le beslissing van het Hof, aan dat zij van mening is dat naw-gegevens enkel mogen worden verstrekt wanneer een opsporingsambtenaar deze vordert. Indien deze mening door het Hof wordt overgenomen, en die kans is groot, dan betekent dat ISP’s enkel nog naw-gegevens aan het OM mogen verstrekken en niet meer aan private partijen als BREIN.

BREIN richt vizier op usenet aanbieders
GrabitNu Bittorrent websites in Nederland vrijwel allemaal door vorderingen van BREIN uit de lucht zijn gehaald, heeft BREIN nieuwe slachtoffers gevonden in de vorm van usenet aanbieders. Usenet aanbieders stellen echter dat ze niet bang zijn voor BREIN, omdat ze niks illegaals doen. BREIN is van mening dat usenet aanbieders illegaal aanbod zouden moeten filteren. Usenet aanbieders willen hier niet aan. Niet alleen in Nederland lijken organisatie als BREIN het op usenet te hebben gemunt, een aantal grote platenmaatschappen klagen de Amerikaanse usenet aanbieder Usenet.com aan.

Geen verbod op ‘illegaal’ downloaden
Ministerie van JustitieHet leek er even op dat minister van justitie Hirsch Ballin het downloaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden (uit illegale bron) zou wilde verbieden, echter eind december 2007 bleek dat de minister hier toch vanaf ziet, omdat het voor consumenten te lastig zou zijn om een legale van een illegale bron te onderscheiden.

karach, 3 januari 2008 11:20 am

wat een lachertje dit hele gedoe om illegaal downloaden.
waarom?
brein en aanverwanten, hebben zelf heel wat te verbergen qua inkomsten (en ook wat betreft hun beleggingen, is dat eigenlijk wel toegestaan voor stichtingen in hun positie).

op de valreep van het einde van 2007 is naar voren gekomen dat de DVD verkoop nog nooit zo hoog is geweest (hoezo ze missen inkomsten? welke dan).

CD-verkoop wordt al jaren niet beschadigd door illegaal downloaden (zijn diversen artikelen van)

brein en met name zijn voorman, verdient een dik belegde boterham met zijn acties, hoe meer propaganda en zogenaamde acties, hoe meer er aan geld van muziek en platenbonzen binnenkomt, hoe meer timmetje zijn aandeel er van krijgt)
dit geldt ook voor andere aanverwanten stichtingen.

software?, wat mij het meest steekt is dat (versies van) software die niet meer verkocht, gemaakt of ondersteund wordt, ook onder de noemer van illegaal software kan vallen.
BUH

Pascal, 3 januari 2008 12:30 pm

"op de valreep van het einde van 2007 is naar voren gekomen dat de DVD verkoop nog nooit zo hoog is geweest (hoezo ze missen inkomsten? welke dan)."

Brein zal ongetwijfeld beargumenteren dat dat kwam omdat ze "een forse slag" hebben geslagen in het torrents aanbod door een aantal sites te sluiten.

eNdEmiOn, 15 juli 2008 12:46 am

Ik wil wel eens zien hoeveel geld er omgaat in "stichtingen" als brein. Dat ze zich maar eens in gaan zetten voor serieuze dingen. Dat gezeur over geld altijd.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.