Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Deze bedrijven zijn geschikt als aanbieder van infrastructure hosting

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 oktober 2014 08:00 uur

Infrastructure hosting is de verzameling van diensten die worden aangeboden om het fundament te vormen van een andere hostingdienst of -oplossing. Het kan daarbij gaan om colocatie, waarbij rackspace en netwerkconnectiviteit wordt geboden maar ook om clouddiensten als IaaS en in bepaalde gevallen ook PaaS.

De twee belangrijkste doelgroepen van infrastructure hosting zijn bedrijven die het gebruiken als fundament van hun IT-infrastructuur en anderzijds andere hostingbedrijven die er voor kiezen om zelf geen ijzer meer te willen beheren, maar dat uitbesteden aan een gespecialiseerde aanbieder van infrastructure hosting. In opkomst is ook een hybride vorm waarbij een klant zelf infrastructure hosting afneemt en een (andere) hoster deze beheert.

Het belangrijkste element aan infrastructure hosting is de focus op het leveren van kale infrastructuur. Het feit dat een hoster colocatie of virtuele of dedicated servers aanbied, maakt daar nog geen infrastructure hosting van de aangeboden dienst. Het is belangrijk dat het hele bedrijf is gefocust op het bieden van (kale) infrastructuur.

Een hoster die enkel virtuele servers aanbiedt, maar het liefst ook het beheer van de server voor de klant wil regelen, levert daarom géén infrastructure hosting, maar een ander soort hostingdienst. Hetzelfde geldt voor een bedrijf dat (ook) in belangrijke mate op andere soorten hosting is gericht.

Het serviceniveau bij infrastructure hosting is in principe laag. De klant krijgt de beschikking over de afgenomen infrastructuur en moet zelf maar kijken wat hij er mee doet. Er kunnen (en vaak moeten) uiteraard wel voorzieningen zijn om de infrastructuur zelf goed te kunnen beheren, bij een al dan niet virtuele server valt te denken aan de mogelijkheid om de server te rebooten of het besturingssysteem opnieuw te installeren.

Het feit dat er additionele diensten zoals management van de server of remote hands in een datacenter worden aangeboden, hoeven niet te betekenen dat er geen sprake meer is van infrastructure hosting. Het kan immers noodzakelijk zijn om de additionele diensten aan te bieden, omdat daar behoefte aan is en je niet wilt dat de klant zijn infrastructuur ergens anders gaat afnemen. Indien er een (te) sterke focus op de additionele diensten komt te liggen, dan is er niet meer te spreken over infrastructure hosting.

Naast colocatie en servers gaat het bij infrastructure hosting ook om andere diensten die het fundament van het internet vormen. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan reseller domeinnamen en ssl-certificaten. Deze behoren ook tot de infrastructuur van het internet.

Omdat infrastructure hosting het fundament vormt onder de dienstverlening van andere hosters én de projecten van grote(re) bedrijven is een grote mate van betrouwbaarheid, continuïteit en stabiliteit van een aanbieder van infrastructure hosting essentieel.

Het aantal medewerkers van een aanbieder van infrastructure hosting aanbieder zal daarom relatief groot moeten zijn. Het is noodzakelijk dat er sprake is van een management dat uit meerdere personen bestaat en er voldoende overlap is in functies. Om zo voldoende zekerheid te hebben dat problemen direct door iemand kunnen worden opgelost, die niet op vakantie, ziek of anderzijds niet beschikbaar is. Ook zullen er voor elke kritische De infrastructuur 24/7/365 kunnen worden bewaakt, zodat er altijd onmiddellijk kan worden ingegrepen in het geval van calamiteiten en storingen.

Op basis van deze criteria heb ik onderstaande lijst samengesteld van bedrijven die infrastructure hosting aanbieden en daar ook geschikt voor moeten worden geacht. Ik ben bij dit overzicht enkel uitgegaan van aanbieders van servers en (fysieke) infrastructuur. Resellers van domeinnamen staan niet in het overzicht opgenomen. Binnenkort maak ik daar een aparte lijst van.

Wie van mening is dat een bedrijf ten onrechte ontbreekt in de lijst, kan dat melden in de reacties, mailen mag ook naar [email protected]

Amsio
BIT
Cloudhosting.nl *
CloudProvider *
CloudVPS
Denit
DirectVPS *
Fundaments *
Fxw.nl
i3D.net
IS Group
Interconnect
Interoute
KPN
LeaseWeb
OVH
Previder
Rackspace
Reasonnet
Softlayer
Tilaa *
TransIP
Uniserver
Vancis
Verizon Terremark
XS4ALL

* Deze partijen zijn aan de kleine kant (qua medewerkers) voor infrastructuren hosting, maar zijn zodanig gespecialiseerd dat ze niet in de lijst mogen ontbreken.

Dennis Wijnberg (Fundaments), 3 oktober 2014 10:34 am

Het serviceniveau bij infrastructure hosting is in principe laag. De klant krijgt de beschikking over de afgenomen infrastructuur en moet zelf maar kijken wat hij er mee doet.


Hier ben ik het ten dele mee eens. Ik denk namelijk niet dat het serviceniveau laag is. Ik denk dat de scope waarop service wordt verleend beperkt is, maar dat de service die je daarop krijgt juist van een enorm hóóg niveau is. Gespecialiseerd op de technici van onze partners. Service is geen afdeling, maar een mentaliteit.

"Mijn Windows updates doen het niet" of "moet ik nginx of varnish gebruiken voor caching" vallen bij IaaS af, maar een vraag als "wat is de actuele storage latency?" of "mijn workload heeft bijzonderheid X, wat adviseren jullie?" zijn dan juist weer zaken die we wél doen.

Maar ook service op bedrijfsmatig/commercieel niveau. De usecase van de partner is bij IaaS vaak anders. Alleen IaaS is immers geen eindproduct, dat is een technisch halffabricaat. Een partner/klant maakt er een eindproduct van. Simpele zaken als: zorgen dat je partner niet al betaalt voor infrastructuur die hij pas de volgende maand kan factureren aan zijn klant en facturen aan de partner die de kosten voor elke eindklant inzichtelijk maken zijn óók service.

Betty Blocks, 10 oktober 2014 3:13 pm

Betty Blocks is een aPaaS gericht op het MKB waarbij gebruikers 100% in the cloud werken. Dit in tegenstelling tot veel andere aPaaS waar je software lokaal moet installeren om applicaties te kunnen bouwen.

Betty Blocks, 10 oktober 2014 3:15 pm

Betty Blocks is een aPaaS gericht op het MKB waarbij gebruikers 100% in the cloud werken. Dit in tegenstelling tot veel andere aPaaS waar je software lokaal moet installeren om applicaties te kunnen bouwen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.