Hoe gaat thuiswerken in zijn werk bij Denit en Tilaa?

  • Door
  • Serge Gielkens (HYPR: Hosting Your PR)
  • (PR-bureau:
  • HYPR: Hosting Your PR)
  • geplaatst op
  • 8 december 2016 08:00 uur

In deze rubriek laten we bedrijven aan het woord over zaken als opleiding, thuiswerken of doorgroeimogelijkheden. Naast het salaris spelen deze aspecten een rol bij werknemers in de motivatie en het plezier van hun baan. Ook bij werkzoekenden weegt dit mee bij de keuze van een werkgever. In een eerder artikel kwam opleiding aan bod. Nu belichten we thuiswerken.

Tilaa
Bij Tilaa is structureel thuiswerken geen enkel probleem, het wordt zelfs aangemoedigd. Wat betreft Gerben van de Ven is het belangrijk dat de medewerkers efficiënt werken en tegelijkertijd plezier hebben in wat ze doen. Van de Ven is managing partner bij Tilaa en vertelt verder:
“We hebben onze organisatie zo ingericht dat je overal ter wereld kunt werken, als je maar een goede internetverbinding hebt. Medewerkers krijgen een laptop en VPN-account. Verder hebben we een flexibele telefooncentrale, zodat je voor de klant via het gewone support- of salesnummer bereikbaar bent.” Het onderling communiceren wordt makkelijk gemaakt door de chat, waar iedereen op inlogt. “De chat wordt veelvuldig gebruikt, niet alleen om vragen aan elkaar te stellen die werkgerelateerd zijn, maar ook voor leuke collegiale nieuwtjes. Ook al werk je thuis, je krijgt wel mee wat er op kantoor gebeurt en dat is belangrijk.”

Tevens vindt Van de Ven het belangrijk dat er contactmomenten op kantoor zijn. “Op maandag zijn we met zijn allen op kantoor. Dan kan iedereen elkaar in de ogen kijken en zorgen we dat de neuzen dezelfde kant op wijzen. We doen zo min mogelijk aan meetings, maar als die nodig zijn, plannen we die ook op maandag. Op de kantoordag hebben we bovendien een gezamenlijke lunch en is het de uitgelezen kans om de weekendverhalen met elkaar te delen.”

Verder ligt de keuze bij de werknemer. “Sommigen werken niet thuis, anderen juist drie dagen per week. We geloven erg in het geven van verantwoordelijkheden aan mensen. Ze nemen die dan ook. Verder is het ook persoonlijk. Ik vind op kantoor werken prettig om werk en privé makkelijker te scheiden. Anderen hebben daar geen probleem mee.”

Van de Ven wijst er tenslotte op dat werken en plezier hand in hand moeten gaan. “Thuiswerken is niet bedoeld om kosten te besparen en daarom hebben we voor iedereen een werkplek op kantoor. Omdat een prettige omgeving belangrijk is, hebben we bewust een fijne locatie in hartje Woerden gekozen met de winkeltjes en terrasjes in de buurt.”

Denit
Bij Denit spreken we met Judith Rooijers. Zij is HRM-medewerkster en vertelt dat bij Denit tijdelijk of regelmatig thuiswerken geen probleem is. Ze zegt dat Denit daar wel randvoorwaarden aan verbindt. “Het belang van klanten, maar vooral collega’s staat hierbij voorop. Als er een belangrijke vergadering is of een onverwachte meeting met een klant, dan verwachten we wel dat je verschijnt. Denit vindt het daarom belangrijk dat de medewerker flexibel met thuiswerken omgaat.”

Rooijers vertelt verder dat de mogelijkheden om thuis te werken ook van de functie afhangen. “Helaas is het bij sommige functies wenselijk dat iemand lijfelijk aanwezig is. Dit geldt bijvoorbeeld bij eerstelijns Technical Support of de afdeling Service and Delivery. Daar is onderling contact en snelle communicatie belangrijk. Dat gaat niet zo goed samen met thuiswerken.”

Volgens haar wordt bij Denit overigens het structureel thuiswerken niet heel veel benut. De combinatie van thuis en flexibel werken speelt daarentegen een belangrijke rol. “We willen steeds meer af van standaard kantoortijden. We zijn 24×7 bereikbaar voor de klant. Afhankelijk van je functie ben je daar in meerdere of mindere mate bij betrokken. Als je dan bijvoorbeeld door een standby dienst een kortere nacht hebt gehad, dan is het prima als je pas om 11 uur begint.”

Ze zegt dat dit nog voor veel mensen wennen is. “Mensen voelen zich schuldig als ze later op kantoor arriveren. Ze hebben het gevoel alsof ze zich moeten verantwoorden, daar moeten we vanaf.” Ze onderkent dan ook het risico van compensatie. “Dit speelt misschien in nog sterkere mate bij flexibel werken. Sommigen mensen gaan eerder naar huis en werken ’s avonds nog even thuis. Het is aan de leidinggevenden om te bewaken dat medewerkers dan niet te lang doorgaan.”

Tot slot vertelt Rooijers dat Denit ook de kantoorruimte verbetert om het werken zo prettig mogelijk te maken. “Ik merk dat mensen soms eigenlijk thuis zouden willen werken om iets geconcentreerd af te maken of voor te bereiden. Daarom hebben we twee stilteruimtes waar je ongestoord kunt werken.”

Geschreven door Serge Gielkens (HYPR: Hosting Your PR)

Dit ingezonden artikel is geschreven door Serge Gielkens van HYPR: Hosting Your PR.

Lees ook de onderstaande artikelen van HYPR: Hosting Your PR

Stuur ook uw blog, achtergrond artikel of andere bijdrage in!

Indien u zelf een interessante bijdrage, zoals een blog, how-to of achtergrond heeft, dan plaatsen wij die graag en dat kost u niks. Neem contact op met de ISPam.nl redactie via [email protected] of kijk op deze pagina voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan ISPam.nl.

Bert, 8 december 2016 9:06 pm

Wat voor mij nog belangrijker is, is de combinatie van;

- Persoonlijke autonomiteit. Als ik om 1 uur ´s middags wil beginnen met werken en niet om 9 uur ´s ochtends, moet dit kunnen;

- Beschikbaarheid van parttime banen (daaronder verstaande minder dan 30 uur) is in de ICT < 0.05%. Belachelijk.

- Thuiswerken of op een inspirerende locatie werken. Standaard kantoren zouden ¨verboden moeten worden¨. Hoe kan je creatief zijn in een betonnen hok op een industrieterrein?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.