HostingCon Europe: Donatas Zaveckas over de hostingmarkt in Litouwen

  • Door
  • Serge Gielkens (HYPR: Hosting Your PR)
  • (PR-bureau:
  • HYPR: Hosting Your PR)
  • geplaatst op
  • 5 oktober 2016 08:00 uur

Voor hostingbedrijven is een belangrijk punt van zorg de beveiliging en privacy van data. Op HostingCon Europe wordt een paneldiscussie georganiseerd met de titel “Government Surveillance: Strategies and Plans to Protect Your Business”. Eén van de panelleden is Donatas Zaveckas. Hij is medeoprichter en CEO van de BTT groep. Dit bedrijf is in Litouwen gevestigd en biedt professionele IT-diensten aan in de Baltische staten. In dit interview vertelt hij over Litouwen als interessante regio voor West-Europese hostingproviders. Mark Karsch van MK Digital voegt zich erbij. Hij heeft al enkele partnerschappen tussen Nederlandse en Litouwse bedrijven geïnitieerd.

De wetgeving verschilt van land tot land. “Hetzelfde geldt voor Europa en Litouwen is hierop geen uitzondering”, zegt Mark. “Maar je moet beseffen dat Litouwen deel uitmaakt van de Europese Unie en als zodanig is het een open en vrije markt net als iedere andere lidstaat.” Donatas merkt daarbij nog het volgende op: “Ik werk in verschillende markten, zowel in West-Europa, in de Noordse landen als in Rusland en Wit-Rusland. Ik ervaar dat onze wetten eigenlijk behoorlijk liberaal zijn. In Noorwegen bijvoorbeeld is de wetgeving strikter dan in Litouwen.”

Donatas vertelt dat zoals je natuurlijk mag verwachten de data van klanten veilig zijn en beschermd worden door de Litouwse wetgeving. “In Litouwen kunnen hostingbedrijven op geen enkele wettelijk geoorloofde wijze zich toegang verschaffen tot klantdata of die met anderen uitwisselen. Alleen de overheid mag toegang eisen in geval ze bijvoorbeeld illegale praktijken vermoeden. In een dergelijke situatie moeten we de autoriteiten toegang verlenen en zijn wij verplicht de klant hiervan op de hoogte te stellen. Maar wat betreft de inhoud van de data is het verder een alleen maar een zaak tussen de klant en de overheid.”

Hostingproviders in West-Europa zullen in Litouwen een voor hen relevanter verschil opmerken. “Er zijn geen overkoepelende organisaties voor samenwerkingsverbanden”, zegt Mark. “In Litouwen vind je nog geen organisaties zoals in Nederland de stichting DHPA of EuroCloud.” Volgens Donatas vindt samenwerking momenteel nog steeds alleen op individuele basis plaats. “Natuurlijk zijn we hier momenteel hard mee aan de slag. In het bijzonder in onze hostingindustrie moet je deel uitmaken van dergelijke organisaties om globaal te kunnen werken.”

Bij het betreden van de markt in Litouwen zullen hostingproviders echter om zaken te doen geen enkele moeite hebben om een lokale partner te vinden voor gevraagde dienstverlening of consultancy. “Feitelijk betreedt men gewoonlijk de Baltische markt in zijn geheel, dus zowel Litouwen als Letland als Estland”, zegt Donatas. “Deze landen vertonen namelijk veel overeenkomsten. De wetgeving bijvoorbeeld verschilt nauwelijks. Daarom kunnen andere Europese hosters vertrouwen op onze dienstverlening in alle Baltische staten.”

Volgens Mark is er voor de hosting industrie in deze regio een enorm potentieel aanwezig. “Er is heel veel ruimte voor ontwikkeling en groei. Ik zie zelf dat de markt in Litouwen in een indrukwekkend tempo steeds volwassener wordt.”

Donatas beschouwt de Baltische regio als de brug tussen West-Europa en het Oostelijk gebied. “Hostingbedrijven die de Russische of Wit-Russische markt betreden, hebben baat bij onze ervaring. We kennen de cultuur en hebben goede banden met datacenters en andere hosting partijen in die regio. En vergeet niet dat veel Litouwers vloeiend Russisch spreken. Naar mijn mening is het betreden van deze markten via onze regio de beste optie voor West-Europese landen.”

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Ontmoet je collega hosters op Hostingcon Europe 2016

Hostingcon Europe 2016 wordt nog beter dan de vorige twee edities met nog meer kansen om je collega hosters te ontmoeten. Dit jaar mag je als hoster gratis naar binnen. Dus neem gerust al collega's ook mee!

Gratis toegang voor hosters en gerelateerde IT-bedrijven* met couponcode: AMSTERDAM2
* hostingproviders, cloudproviders, MSP, VAR/reseller, datacenter, colocatieprovider, teleco

Vendors kunnen zich via deze link aanmelden voor € 80

Schrijf je snel gratis in voor Hostingcon Europe 2016 en ontmoet je collega hosters!

Geschreven door Serge Gielkens (HYPR: Hosting Your PR)

Dit ingezonden artikel is geschreven door Serge Gielkens van HYPR: Hosting Your PR.

Lees ook de onderstaande artikelen van HYPR: Hosting Your PR

Stuur ook uw blog, achtergrond artikel of andere bijdrage in!

Indien u zelf een interessante bijdrage, zoals een blog, how-to of achtergrond heeft, dan plaatsen wij die graag en dat kost u niks. Neem contact op met de ISPam.nl redactie via redactie@ispam.nl of kijk op deze pagina voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan ISPam.nl.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

3W Infra
sims: I don't know why I come up as Velma Valento since I became a Google follower but you know it�...

Het Large Hadron Collider datacentrum
motoapk thanks: I truly appreciate this article. Great.

SIDN halveert tarieven om .nl-domeinnaam uit quarantaine te halen
Jaap Urban: Waarom vraagt iedere provider dan nog steeds de hoofdprijs hiervoor?!?! Webreus: 45 euro

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....