Hoe zorgen Denit en Tilaa ervoor dat hun werknemers zich blijven ontwikkelen?

  • Door
  • Serge Gielkens (HYPR: Hosting Your PR)
  • (PR-bureau:
  • HYPR: Hosting Your PR)
  • geplaatst op
  • 28 november 2016 08:00 uur

Naast het salaris spelen bij werknemers ook andere zaken bij de waardering van hun baan. Opleiding, thuiswerken of doorgroeimogelijkheden bepalen eveneens deels de motivatie en het plezier. Ook werkzoekenden wegen dit soort aspecten mee in de keuze voor een bedrijf. In deze rubriek laten we bedrijven hierover aan het woord. We trappen af met opleiding omdat dit zeker in een technische omgeving nodig is om de doorgaans snelle ontwikkelingen bij te houden.

Denit
Judith Rooijers is HRM-medewerkster bij Denit. Zij ziet een verschuiving in het soort opleiding en training. “Ik zie binnen Denit steeds meer opleidingen die de persoonlijke kant betreffen. Denk hierbij aan coaching, een training mindfulness of inhoudelijk een goed gesprek met een klant voeren.” Ze voegt eraan toe dat dit ook voor technische functies geldt. “Ook binnen techniek gaan beheerders steeds meer de breedte in. Niet alleen techniek telt maar ook de meer projectmatige kant zoals Scrum en ITIL.”

Denit bepaalt de keuze voor de opleiding op basis van het algemeen bedrijfsbelang en de behoeften van de individuele werknemer. “Aan het begin van het jaar maken we een planning van wat nodig is om bijvoorbeeld bepaalde licenties te behouden. Door middel van functioneringsgesprekken voegen we daar wensen aan toe van de medewerker. Deze trainingen kunnen een bijdrage leveren aan Denit of de persoonlijke groei van de medewerker.

“Judith ziet graag dat na een workshop of training een presentatie wordt gegeven. “Enerzijds werkt het als overdracht naar collega’s, maar het presenteren is vooral ook een vaardigheid. Sales heeft geen moeite om te presenteren, maar een beheerder vaak toch wat meer. Het klantencontact bij Denit wordt steeds intensiever en breder, ook voor IT-mensen. Presentaties kunnen geven draagt dus bij aan een goede klantrelatie.”

Volgens haar stimuleert Denit opleiding expliciet. “Daarom hebben we een hele schappelijke terugbetalingsregeling. Na vier maanden dienstverband vervalt die namelijk. Daarmee willen we het volgen van een training laagdrempelig houden. We hebben liever dat je goed geschoold de deur uitgaat dan dat je niet meer verder kunt in je carrière.”

Tot slot zegt ze dat het volgen van een cursus of opleiding ook persoonlijk goed doet. “Ik hoor van mensen dat ze het prettig vinden om even uit de alledaagse gang van zaken te zijn. Tegelijkertijd zijn toch met hun vak bezig. Daardoor komen ze enthousiast en gemotiveerd terug. Bovendien, in geval van klassikale les, horen ze ook weer verhalen en ervaringen van anderen. Dat verruimt je blik.”

Tilaa
Bij Tilaa hebben we een gesprek met managing partner Gerben van de Ven. Hij vertelt dat Tilaa voor de opleidingsbehoeften op competentie stuurt:
“Tweemaal per jaar, tijdens het functioneringsgesprek en het beoordelingsgesprek, beoordelen we onder meer op competentie. Voor alle competenties die belangrijk zijn voor een functie, moet je een hoog rapportcijfer scoren. Als dat niet zo is, gaan we kijken hoe we dat cijfer omhoog kunnen krijgen. Vaak is dat in de vorm van training of opleiding om snel en efficiënt competenties bij te schaven of bij te brengen.”

Gerben vertelt dat hiervoor ruime budgetten ter beschikking staan. “Als mensen zelf behoefde hebben aan training, kunnen ze dat altijd bij hun leidinggevende aangeven. Daar hoef je niet een half jaar mee te wachten. Alles is mogelijk, zolang het bijdraagt aan de job.”

Daarbij let Tilaa nadrukkelijk op specialisatie en de samenstelling van teams. “We willen dat in een team mensen complementair aan elkaar zijn. We zien liever specialisten om specifieke ingewikkelde vraagstukken op te lossen dan generalisten die van veel te weinig weten. Zoeken naar het schaap met de vijf poten beperkt je heel erg in het aannemen en trainen van mensen. Het team moet het schaap met de vijf poten zijn.”

Er zijn bij Tilaa overigens wel twee verplichte interne trainingen. “De eerste speelt direct bij indiensttreding”, vertelt Gerben. “Ongeacht de functie start iedereen bij ons voor een à twee weken op support. Daar leer je door het beantwoorden van telefoons en mails wat bij onze klant leeft. Die is immers ons bestaansrecht. Daarna pas begin je met je eigen functie.”

De andere training is gerelateerd aan de PCI-DSS certificering. Hiermee voldoet Tilaa aan bepaalde veiligheids- en kwaliteitseisen voor de afhandeling van creditcardbetalingen. “In dat kader is het bij ons verplicht om minimaal eens per jaar een security en privacy awareness training te volgen. Behalve aan basiszaken schenken we ook aandacht aan hoe je om moet gaan met social hacking bijvoorbeeld.”

Geschreven door Serge Gielkens (HYPR: Hosting Your PR)

Dit ingezonden artikel is geschreven door Serge Gielkens van HYPR: Hosting Your PR.

Lees ook de onderstaande artikelen van HYPR: Hosting Your PR

Stuur ook uw blog, achtergrond artikel of andere bijdrage in!

Indien u zelf een interessante bijdrage, zoals een blog, how-to of achtergrond heeft, dan plaatsen wij die graag en dat kost u niks. Neem contact op met de ISPam.nl redactie via [email protected] of kijk op deze pagina voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan ISPam.nl.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.