HostingCon Europe: Jules-Henri Gavetti, CEO van Ikoula, over de voordelen van Docker

  • Door
  • Serge Gielkens (HYPR: Hosting Your PR)
  • (PR-bureau:
  • HYPR: Hosting Your PR)
  • geplaatst op
  • 27 september 2016 08:00 uur

Docker bestaat pas drie jaar, maar heeft inmiddels al flink aan populariteit gewonnen. Tijdens een paneldiscussie tijdens HostingCon Europe praten vijf specialisten over de praktische implicaties van het gebruik van Docker. Eén van de panelleden is Jules-Henri Gavetti, oprichter en CEO van Ikoula. Met hem hebben we een interview, waarin hij vertelt over Docker en hoe het Ikoula helpt om te groeien en beter zijn klanten te bedienen.
Met haar expertise bouwt Ikoula infrastructuren en beheert die. Op deze systemen biedt Ikoula aan haar klanten hostingdiensten voor applicaties die door externe softwarebedrijven ontwikkeld worden. Jules-Henri legt uit dat Docker nu de brug vormt tussen de leverancier van IaaS-oplossingen en applicaties. “We weten hoe we een infrastructuur zoals netwerk- en storagesystemen moeten onderhouden. Daarbovenop leveren we onze hostingservice. Om alle software zelf te beheren, is lastig. Docker biedt met de zogeheten Docker Store een soort marktplaats die door de softwarebedrijven beheerd wordt. Zij leveren de laatste versie van hun applicaties. Alle technische details van het applicatiebeheer, zoals deployment en een upgrade, wordt door Docker uit handen genomen. Voor ons is het daardoor heel makkelijk om de nieuwste versie van software ter beschikking te stellen of om nieuwe software aan te bieden.”
Hij zegt verder dat de modulariteit van Docker helpt om de oorzaak van problemen op te sporen. “Met Docker heb je een container met slechts één applicatie. Het is geen complete virtuele machine. Als bij de upgrade van je virtuele machine een probleem naar voren komt, dan is het soms een hele uitdaging om de dieper liggende oorzaak te achterhalen. Bij het upgraden van een Docker container kun je veel makkelijker een probleem traceren.”
Er zijn echter wel valkuilen. Volgens Jules-Henri is het belangrijk om de data te scheiden van de logica. “Software bestaat uit drie componenten: de gebruikersinterface, het programma van de applicatie en de data. Soms zie ik dat klanten of bedrijven dat allemaal in een Docker container stoppen. Dat gaat niet werken. Docker is geweldig voor de gebruikersinterface en het programma, maar niet voor de data. Die moet je apart opslaan op een dedicated storage platform. Daarmee bereik je de beste performance in termen van I/O en snelheid. Als je Docker op deze manier inzet, dan pas ervaar je de enorme voordelen.”
Bij Ikoula zit service naar de klant in de genen. Jules-Henri gebruikt hiervoor de uitdrukking “Power to the Customer”. Hij vertelt dat Ikoula juist op dit vlak van Docker profijt heeft. “We stellen de Docker containers beschikbaar op onze eigen servers. Onze klanten kunnen op die manier hun eigen applicaties beheren. Tegelijkertijd weten ze dat het voor hen absoluut veilig is, omdat de Docker container alleen maar de gebruikersinterface en het programma bevat. Ze kunnen nooit per ongeluk data kwijtraken. Die zijn veilig bij ons.”
Hij merkt dat vooral start-ups en jonge bedrijven deze “Power to the Customer” waarderen. “We zien dat dergelijke IT-bedrijven zich niet beperken tot de landsgrenzen. Ze zijn weliswaar klein, maar denken globaal. Met Docker is het voor hen erg makkelijk om applicaties wereldwijd te beheren. Door één klik maken ze een backup, doen ze een upgrade of juist roll-back en verplaatsen ze applicaties over de hele wereld. Naar mijn mening is Docker bij uitstek de deploy oplossing voor start-ups.”

Geschreven door Serge Gielkens (HYPR: Hosting Your PR)

Dit ingezonden artikel is geschreven door Serge Gielkens van HYPR: Hosting Your PR.

Lees ook de onderstaande artikelen van HYPR: Hosting Your PR

Stuur ook uw blog, achtergrond artikel of andere bijdrage in!

Indien u zelf een interessante bijdrage, zoals een blog, how-to of achtergrond heeft, dan plaatsen wij die graag en dat kost u niks. Neem contact op met de ISPam.nl redactie via [email protected] of kijk op deze pagina voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan ISPam.nl.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.