Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISPam.nl jaaroverzicht podcast – deel 2

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 31 december 2006 11:17 uur

Elke zichzelf respecterende nieuws website komt wel met een jaaroverzicht. Als ISPam.nl konden we natuurlijk niet achterblijven en zodoende heb ik mijn microfoon weer ingeplugd en weer een podcast ingesproken. Luister naar deel 2 van de ISPam.nl jaaroverzicht podcast.

ISPam.nl jaaroverzicht podcast – deel 2

De artikelen die in deze podcast genoemd zijn:

September 2006:
BIT neemt nieuw datacentrum in Ede officieel in gebruik
SIDN Deelnemer geschorst na verhuizing sidn.nl
Eemshaven krijgt het grootste datacentrum van Nederland
Nic.at DRS plat na introductie zuiver numerieke domeinnamen
Stroomstoring in Easynet DC Schiphol
Stroomstoring in TelecityRedbus 3
Introductie SIDN DRS4 problematisch

Oktober 2006:
Verslag Holland Innovation 2006
DNS.BE voert nieuwe agentenovereenkomst in
Stroomstoring in het We Dare datacentrum
Stroomstoring in het Concepts ICT datacentrum

Cijfers over het aantal internettaps openbaar gemaakt
Tweede Kamer wil laagdrempelige aangifte van internet criminaliteit

November 2006:
Vereniging ISPConnect Nederland opgericht
Wereldrecord: AMS-IX gaat over de 200gbit heen
BREIN eist 280.000 euro van IceHosting
EU-commissaris Viviane Reding prijst Nederlandse spambestrijding

December 2006:
Verslag SIDN deelnemersbijeenkomst
Spam legde mailservers UPC plat
Ook mailservers van Demon plat door spam
Geen internet in Azië door aardbevingen
EURid komt met gedragscode voor .eu-registrars

Voor wie geen geluid heeft, het transcript van de podcast staat hieronder:

Welkom bij alweer het tweede deel van de ISPam.nl jaarovericht POT KAST met Arnout Veenman waarin we nog eens terugblikken op het jaar zoals dat door ISPam.nl is geregistreerd.

September 2006

Het nieuwe state of the art datacentrum van BIT in Ede wordt op 8 september feestelijk geopend door AMS-IX directeur Job Witteman.

PowerDRS ook wel bekend als Zor.in wordt geschorst en niet veel later geroyeerd als SIDN deelnemer. De SIDN verstuurd 6000 brieven naar alle registranten van de .nl-domeinnamen die via PowerDRS zijn geregistreerd, met de mededeling dat ze binnen 30 dagen een nieuwe deelnemer dienen te zoeken.

TCN SIG Real Estate gaat met 30.000 vierkante meter, naar eigen zeggen, het grootste datacentrum van Nederland, bouwen in het Groningse Eemshaven.

Het DRS van nic.at, het .at-registry gaat plat nadat het bij de introductie van internationalized domainnames binnen 1 uur 2.000 aanvragen te verwerken krijgt.

In het Easynet datacentrum treedt een stroomstoring op in de suite van Euro-access, waarbij het enige tijd duurt voordat het probleem is opgelost doordat er geen gekwalificeerd personeel aanwezig is om de hoofdzekering die te vervangen.

De introductie van het SIDN DRS 4 werd één groot fiasco. Twee minuten na de introductie functioneerde de whois al niet meer en doordat DRS4 vol met bugs zat viel er, zeker in het begin, vrijwel niet mee te werken.

In het TelecityRedbus 3 datacentrum valt de stroom uit in gebouw 2F. De impact hiervan is duidelijk te zien met een enorme dip in het dataverkeer dat via de AMS-IX wordt gerouteerd.

Oktober 2006

De ISPGids.com Gedragscode.com exposeert op innovatie beurs Holland Innovation. Tijdens de afsluitingsmanifestatie noemt VVD voorman Mark Rutte, Gedragscode.com plenair een sociale innovatie.

DNS.BE voert de nieuwe agentenovereenkomst in met als belangrijkste verandering dat de DNS.BE gedragscode Domain Ethix geïntegreerd is en alle DNS.BE agenten zich daar aan dienen te houden.

In het We-Dare datacentrum viel op 11 oktober de stroom uit op de 7de etage nadat de netspanning weg was gevallen en de UPS-en weigerden.

In het Concepts ICT datacentrum viel op 16 oktober de stroom van één stroomgroep uit, nadat de netspanning wegviel en de UPS-en die niet adequaat wisten op te vangen.

Stichting NBIP, de Nationale Beheerorganisatie voor Internet Providers, die het voor ISP’s mogelijk maakt om hun netwerk relatief goedkoop tapbaar te maken, geeft gegevens vrij over het aantal tapbevelen dat door hun is uitgevoerd. Zo leren we dat bij de 44 bij hun deelnemende ISP’s totaal 31 gebruikers getapt zijn en er totaal 66 tapmaanden waren.

De Tweede Kamer wil dat aangifte doen van internet gerelateerde criminaliteit laagdrempliger wordt. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor ISP’s, zodat het in de toekomst veel eenvoudiger wordt om aangifte van hacking of een DDOS-aanval te doen.

November 2006

Na ruim een jaar geroepen te hebben dat ik een branchevereniging voor ISP’s zou oprichten heb ik dit op 6 november officieel gedaan met de inschrijving van Vereniging ISPConnect Nederland bij de Kamer van Koophandel. De vereniging is voor (vrijwel) iedere ISP mogelijk en is vooralsnog kostenloos. Op dit moment zijn er al 20 leden.

Op 14 november bereikt de AMS-IX een enorme mijlpaal met 208 gbit aan dataverkeer dat via de AMS-IX werd uitgewisseld. Niet alleen voor de AMS-IX is dit een record, maar het is meteen de grootste hoeveelheid dataverkeer die ooit via een Internet Exchange is uitgewisseld.

Stichting BREIN legde een claim van 280 duizend euro neer bij IceHosting. De claim die één dag voor de tweede kamer verkiezingen werd neergelegd lijkt er voor bedoeld om piraterij bij de damen en heren politici op de agenda te krijgen en natuurlijk ook andere ISP’s angst in te boezemen.

EU-commissaris Viviane Reding prijst de effectiviteit van de Nederlandse spambestrijding. Zeker gezien Nederland met een relatief klein budget van 570 duizend euro en 5 fulltime medewerkers de hoeveelheid spam verstuurd vanuit Nederland met 85 procent heeft weten terug te dringen.

December 2006

In verband met de aanhoudende problemen met SIDN DRS 4 organiseerde de SIDN op 1 december een deelnemersbijeenkomst om de deelnemers te informeren over wat er aan de hand is. De SIDN heeft klip en klaar aangegeven dat er zaken zijn fout gegaan en ook hoe het kon dat er zaken zijn fout gegaan. Daarbij denk ik dat de SIDN nu wel weer op de goede weg zit.

Op 7 december resolvden .nu-domeinnamen neit meer goed en werden IP-adressen teruggegeven van de servers die aangegeven dat de domeinnaam nog vrij is. Gezien dit niet de eerste keer was dat het .nu-registry het laat afweten en daarom vraag ik me sterk af of het nog verstandig is om een high-availibity website op een .nu-domeinnaam te hosten.

Een excessieve hoeveelheid spam legde de mailservers van UPC plat, waardoor abonnees van Chello dagenlang niet konden e-mailen. Enkele dagen later bezweken ook de mailservers van Demon onder de grote hoeveelheden spam.

Door een zware aardbeving op 27 december zijn een groot aantal onderzeese kabels beschadigd waarover het grootste deel van het van het Aziatische internetverkeer gaat. Hierdoor is een in vrijwel geheel Azie niet mogelijk om van internet gebruik te maken.

EURid is bezig met de ontwikkeling van een gedragscode voor .eu-registrars. Deelname aan de gedragscode zal vrijwillig zijn en een nieuw te verkiezen board of conduct zal toezien op naleving er van.

Tot zover dit tweede en laatste deel van de ISPam.nl jaaroverzicht pot kast met Arnout Veenman. Namens ISPam.nl en uitgeverij xCAT.nl Publishing een hoge uptime en ondernemend nieuwjaar in 2007 toegewenst.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.