Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Top 10 van 2016: Hostdeal, Storage Stories, Juridische zaken, Vimexx en kijkje in datacenter

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 3 januari 2017 10:00 uur

Hello 2017 and good bye 2016.

Ook zo benieuwd wat ons in 2016 bezig hield? Bekijk hieronder het overzicht van de 10 best gelezen redactionele artikelen van 2016 met onderwerpen als Hostdeal, Storage Stories, Juridische zaken, Vimexx en kijkje in datacenter. Daarnaast hebben we nog een overzicht met de 5 best gelezen bijdragen.

Top 10 best gelezen (redactionele) artikelen van 2016

 1. Azure deelt gevoelige klap uit aan VMware 

Als je servers wilt virtualiseren, dan is VMware toch wel de nummer één waar je naar kijkt. Het bedrijf is nog steeds onbetwist leider als het gaat om virtualisatie. Maar met de groei van cloud lijkt aan die hegemonie toch een eind te komen. En waar Microsoft met Hyper-V nauwelijks voet aan de grond kreeg, lijkt het nu garen te spinnen bij de trend om workloads naar de cloud te verplaatsen – zonder klanten daarbij te dwingen naar een andere hypervisor te kijken. Het is nu bijvoorbeeld ook mogelijk om backups in de cloud te maken van VMware-machines. Rechtstreeks naar Azure. Dat is zuur nieuws voor VMware en goed nieuws voor bedrijven die hun eerste stappen zetten richting de cloud.
Lees het volledige bericht

 2. Joey V. (Hostdeal) veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf en 5 jaar beroepsverbod 

Er lijkt voorlopig een einde te komen aan de praktijken van Joey V. die in 2014 plotseling de stekker uit zijn bedrijf Hostdeal trok. De klanten van Hostdeal liet hij aan hun lot over. Hierna startte V. meerdere keren een nieuw hostingbedrijf. Dat is echter niet het enige dat V. op zijn kerfstok heeft. Door de rechtbank is hij namelijk afgelopen maanden veroordeeld tot hoge straffen in verband met andere misdrijven die hij al in 2013 heeft gepleegd. Joey V. stond terecht voor verschillende delicten. Daarbij gaat het om de diefstal van dertig simkaarten uit de Belgacom in Kortrijk waar hij destijds werkte. Daarnaast om het vervalsen van contracten van telecombedrijf Euphony met behulp van valse identiteitskaarten. De simkaarten werden gebruikt om te bellen naar betaalnummers, dat leverde hem totaal 60.000 euro op. Voor de rechtbank heeft V. deze feiten bekend.
Lees het volledige bericht

3. Storage Stories: VPS-platform van TransIP 

In deze aflevering van Storage Stories beschouwen we de opslag achter het VPS-product van TransIP. Hiertoe hebben we een gesprek met Reinier Schoof, hoofd systeembeheer. TransIP is sinds 2003 actief en levert behalve VPS ook cloudstorage, webhosting, domeinnaamregistratie en colocatie. TransIP is een echte fan van ZFS en in dit artikel vertelt Schoof hoe zij ZFS inzetten voor hun opslag.
Lees het volledige bericht

 4. Juridische zaken: Een klant stuurt een vervalst screenshot als bewijs van betaling, wat nu? 

Stel je hebt een klant die met spoed een aantal servers nodig heeft. De klant zegt de factuur direct te hebben betaald per bankoverschrijving en stuurt als bewijs daarvan een screenshot van de banktransactie. Op basis daarvan lever je aan de klant maar uiteindelijk komt de betaling maar niet binnen. Wat blijkt, de klant heeft de betaling helemaal niet gedaan en in plaats daarvan het screenshot vervalst. Dit is een casus die beschreven staat op webhostingtalk.nl.
Juridische gezien is de eerste observatie dat de klant in dit geval duidelijk niet te goeder trouw is. Wie een screenshot van een bankoverschrijving vervalst, is de zaak aan het flessen. In het dagelijks taalgebruik noemen we zo iemand ook wel een oplichter. Dat roept de vraag op of het juridisch gezien mogelijk ook oplichting is?
Lees het volledige bericht

 5. Dataone benadert door netwerkstoring getroffen BIT-klanten

Gisteren was BIT getroffen door een netwerkstoring. Verschillende klanten van het bedrijf waren daardoor tijdelijk niet bereikbaar. Het was ook niet de enige storing in korte tijd. Een van de getroffen klanten postte zojuist op Twitter een screenshot van een e-mail van het Dataone datacenter waarin een aanbod werd gedaan om over te stappen naar aanleiding van de netwerkstoring bij BIT. De e-mail van Dataone begint met: “Naar aanleiding van uw bericht op twitter dat u last heeft van een netwerkstoring bij Bit toon ik bij deze mijn medeleven. Aangezien het een storing is geweest in een kort afzienbare tijd, wil ik dan ook het volgende aan u aanbieden. Mocht u ooit overwegen om over te stappen is het volgende van toepassing.” en daaronder volgt dan een aanbod met specificaties voor het afnemen van colocatie én netwerk-connectiviteit.
Lees het volledige bericht

 6. Mogelijk asielzoekerscentrum in pand Data Facilities Spijkenisse datacenter 

Het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers is van plan een asielzoekerscentrum te vestigen in het pand dat ook wordt gebruikt door het Data Facilities Spijkenisse datacenter. Dat blijkt uit een artikel in het Algemeen Dagblad. In een statement op de website van Data Facilities staat te lezen dat het datacenter het nieuws zelf ook uit de krant heeft moeten vernemen. Het asielzoekerscentrum aan de Boyleweg 2 in Spijkenisse moet plaats gaan bieden aan maximaal 250 asielzoekers. De kans dat het er ook daadwerkelijk komt is redelijk groot. De gemeenteraad van Nissewaard, waar Spijkenisse onder valt, zal op 22 maart pas officieel een besluit nemen. Echter staat in het AD dat een meerderheid in de gemeenteraad voor de komst van het AZC is.
Lees het volledige bericht

 7. Wat is de gemiddelde prijs van webhosting? 

December 2015 schreef ik over het feit dat de prijzen van webhosting – tegen de verwachting in – de afgelopen jaren zijn gestegen in plaats van gedaald. Om daar verder op in te zoomen heb ik de prijzen van webhostingpakketten bij 25 grote hosters in kaart gebracht. Van elke hoster heb ik het goedkoopste (niet-statische) webhostingpakket inclusief een .nl-domeinnaam in mijn vergelijking meegenomen. De prijzen van de verschillende hosters lopen sterk uiteen. De goedkoopste hoster is Versio waarbij je al een webhostingpakket inclusief een .nl-domeinnaam hebt voor 10,99 euro per jaar. Het duurst ben je als consument uit bij Antagonist. Daar betaal je 74,88.
Lees het volledige bericht

 8. Kijkje in het Datacenter van OVH 

Wat is er nou leuker dan een kijkje nemen binnen in een datacenter? Het is voor onze bezoekers onmogelijk om elk Nederlands datacenter zelf te bezoeken. Gelukkig hebben wij als redactie de rubriek ‘een kijkje in de keuken van’ in het leven geroepen en kun je nu gewoon vanaf de bank ‘op bezoek’ bij verschillende datacenters. In deze aflevering nemen wij een kijkje bij OVH en stelden wij Lionel Deny, Datacenter Director van OVH, een aantal vragen over de visie van het datacenter, de klanten en de toekomst. Tot slot nemen wij aan de hand van een aantal foto’s ook daadwerkelijk een kijkje in het datacenter.
Lees het volledige bericht

 9. Interview TransIP: over de klant en het gen van de vrije wil

Dit verhaal begint eigenlijk op 20 oktober 2015. Op Twitter verschijnen die dag berichten dat TransIP gehackt zou zijn. Met de hack zouden verhuistokens buit zijn gemaakt. TransIP reageert direct op de berichten. Van een hack is om te beginnen geen sprake, de berichten zijn gemaakt door bots op Twitter. Opvallend genoeg voert het bedrijf een dag later wel een reset door op alle verhuistokens. Een voorzorgsmaatregel, aldus TransIP. Je kunt een hack nooit helemaal uitsluiten, immers. Maar de berichten triggeren vooral een gedachte: want juist die autorisatiecodes zijn gevoelige data als er wel een hack plaatsvindt.
Lees het volledige bericht

10. Hoe zit het met Vimexx?

Hostingbedrijf Vimexx heeft het nodige losgemaakt in de branche sinds het vorig jaar werd opgericht. Het bedrijf onderscheidt zich onder meer doordat het een stichting is, het naar eigen zeggen heel hard groeit en zo zijn er nog een aantal andere vragen rondom Vimexx. De hoogste tijd om eens goed naar het bedrijf te kijken
Lees het volledige bericht

Top 5 bijdragen

 1. De ‘Coolblue-aanpak’ van hoster Vimexx

Waarom zou je vandaag de dag nog een hostingprovider starten als de markt al zo overvol is? Ondernemers zien bijna altijd wel ergens mogelijkheden om zich te onderscheiden van de markt. Zo is de hoster Vimexx vorig jaar ook ontstaan. ISPam spreekt met Jeroen van der Weide, een van de oprichters van Vimexx. Hoewel er al honderden hostingpartijen in Nederland zijn, zagen Van der Weide en zijn drie compagnons nog mogelijkheden om hosting anders aan te pakken. “We hebben allemaal een ruime ervaring in de hostingmarkt en weten waar de kansen en de valkuilen zitten.” De aanpak die Vimexx heeft gekozen, sluit aan bij het imago wat bijvoorbeeld een Coolblue uitstraalt, oftewel een perfecte klantenservice bieden bij de hostingproducten.
Lees het volledige bericht

 2. Een private cluster bouwen: Dat kan eenvoudiger én goedkoper

Het aanschaffen en hebben van een cluster brengt altijd een hoog prijskaartje met zich mee. Althans, dat is de beleving. In dit artikel laten we zien waardoor dat komt en dat het ook heel anders kan. En voordat u denkt dat wij focussen op prijs en daarbij kwaliteit uit het oog verliezen, het is meer een kwestie van goed kijken naar de wensen en naar wat er beschikbaar is in de markt gecombineerd met kennis en kunde.
Lees het volledige bericht

 3. Hoe hostingbedrijf McSEO ambassadeurs creëert

Het vragen van 10 euro setupkosten bij een webhostingpakket of een domeinregistratie kan echt niet meer in deze tijd waarin alles geautomatiseerd is. Dat vindt Marcel Stegeman. Hij is sinds september 2015 met vijf anderen werkzaam bij hostingbedrijf McSEO. Marcel Stegeman is geen onbekende in de hostingbranche. Hij is de oprichter van Deziweb en daar 10 jaar bij betrokken geweest en hij is tevens de initiatiefnemer van het datacenter in Meppel dat nu eigendom is van Serverius.
Lees het volledige bericht

 4. Let’s Encrypt websites kwetsbaarder voor malware?

Een maand of wat geleden las ik een blog van een collega-hoster over Let’s Encrypt. Let’s Encrypt biedt gratis SSL-certificaten. Er zijn meer partijen die dat doen, maar Let’s Encrypt heeft er een ecosysteem omheen gebouwd die de aanvraag en uitrol sterk vereenvoudigt en versnelt. Klinkt goed, toch? Wat schetst echter mijn verbazing; een collega-hoster is er helemaal niet over te spreken.
Lees het volledige bericht

 5. Hoe is het om te werken bij Mijndomein?

ISPam helpt graag om de vacatures in de hostingsector op een goede manier te vullen. Daarom belichten we regelmatig een hostingbedrijf waar vacatures openstaan. Ditmaal belichten we voor de rubriek ‘Hoe is het om te werken bij’ het bedrijf Mijndomein. Sinds 2003 biedt het diensten voor domeinnaamregistratie en webhosting. Het motto is “Iedereen een website” en die belofte heeft het inmiddels ruim waargemaakt. Bijna 600.000 domeinnamen voor meer dan 190.000 klanten beheert Mijndomein namelijk. Servaas Raedts is manager Klantbeleving bij Mijndomein en vertelt ons hoe het is om hier te werken.
Lees het volledige bericht

 

 

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.